Eerste industriële 4-D gevel ter wereld geopend in Dordrecht

07 november 2012
Eerste industriële 4-D gevel ter wereld geopend in Dordrecht

DORDRECHT - Op donderdag 8 november hebben de wethouders Harry Wagemakers (milieu) en Bert van de Burgt (arbeidsmarkt, onderwijs en werkgelegenheid) de eerste industriële 4-D gevel ter wereld geopend aan de Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht. Deze gevel, die bestaat uit roterende modules, kan zowel zonne-energie opwekken, verontreinigde lucht zuiveren, regenwater afvangen als reclame maken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De officiële opening van deze eerste 4-D gevel vond plaats tijdens het 4-D World Congres. Deze oppervlakte combinatietechnologie werd ontwikkeld door het Sliedrechtse bedrijf Cablean, onderdeel van de Sublean Group. De gevel met modules die gemonteerd zijn op de Duurzaamheidsfabriek is het eerste operationele systeem ter wereld.

Oprichter Peter van Dommele: ”Met deze gevelsystemen kun je elke oppervlakte rendabel maken door energie op te wekken, lucht te zuiveren, regenwater af te vangen en te bufferen, hittestress tegen te gaan, licht of zelfs voedsel te produceren en reclame te maken. Speciale applicaties kunnen op maat worden gemaakt. Op deze manier kun je gevels, daken, schermen en zelfs voetbalvelden 24 uur per dag, zeven dagen per week rendabel maken. Er is in Nederland ongeveer 2,6 miljard m2 bebouwd oppervlak dat je op deze manier van waarde kunt voorzien. In de Duurzaamheidsfabriek gaan we samen met industrie, kennisinstellingen en onderwijs meerdere toepassingen ontwikkelen.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.