Sociale buurtvoorziening De Buitenwacht Dordrecht gooit het roer om

08 november 2012

DORDRECHT – Het Centrum De Buitenwacht in Krispijn – eens een bijzondere sociale buurtvoorziening met een geschiedenis van meer dan dertig jaar - gooit het roer om.  

Vrijwilligers van de stichting vijftig plus helpen inmiddels het Centrum. Het bestuur onder leiding van voorzitter Riet Duykers heeft tot 1 december 2012 de tijd om richting gemeente, de subsidiegever, met een aangepast werkplan te komen.

Daarbij komt dan een aanvraag voor (lagere) subsidie voor 2013.. De blijvende (structurele) tekorten op de jaarbegroting dienen te worden opgelost, zo is afgesproken in een gesprek met de wethouders Harry Wagemakers (Beter voor Dordt) en Bert van der Burgt (CDA).

 

De Buitenwacht was bij het ontstaan vooral een vrijwilligersorganisatie. In 2007 stelde een onafhankelijke onderzoeker, Leo Wijnbelt, al vast dat de Buitenwacht terug moest keren naar deze basis. Leendert Verzijden maakte toen als voorzitter plaats voor Bert van der Burgt, die deze taak vervulde totdat hij door het CDA werd opgeroepen om wethouder van Dordrecht te worden. Na een voorzitter a.i. periode nam Riet Duykers, die een brede ervaring heeft in de wijk Krispijn, het roer over.

 

Tijdens de regeerperiode van voorzitter Bert moesten vier medewerkers worden ontslagen om de begroting weer sluitend te maken. Hij was ook belast met achterstallig zaken, zoals het afhandelen van eerdere ontslagen die door zijn voorganger niet waren afgerond. Hij deed een poging om de vbalns weer in evenwicht te krijgen.

Zo werden in 2011 activiteiten opgezet in samenspel met onderwijswereld om blijvend de begroting op orde te krijgen. Zo kwam een leertraject voor vrouwen.

Een aantal activiteiten uit de begin jaren van de Buitenwacht, zoals de zondagse Kringviering, werd gestopt.  Of onderwijs nog een plek houdt, wordt in de verklaring van het bestuur richting achterban geen mededeling gedaan. Twee van de beroepskrachten, die de laatste jaren het werk deden, zijn ziek.

De Buitenwacht doet fondsenwerving via een stichting vrienden, die geld ophaalt om activiteiten mogelijk te maken. Daarom is deze stichting op een bepaalde afstand ook betrokken met toekomst gesprekken.

 

Verklaring voorzitter Riet Duykers:

,,Het bestuur heeft voor de werkzaamheden de hulp ingeroepen van de Stichting 50Plus-Drechtsteden en zes 50plussers zijn gelukkig bereid om op vrijwillige basis het ontstane gat te dichten. Ik vind dit een win-win situatie: ervaren werkzoekende 50plussers die op deze wijze hun ervaring inzetten en up to date houden en De Buitenwacht die door gebruik te maken van deze kennis en ervaring beter en effectiever kan functioneren.

Afgelopen maand zijn er indringende gesprekken gevoerd met de wethouders van de gemeente Dordrecht, de heren van de Burgt en Wagema-kers en het bestuur van Stichting Vrienden van De Buitenwacht over de toekomst van De Buitenwacht.

De boodschap was duidelijk: De Buitenwacht zal op een andere manier de activiteiten moeten gaan organiseren en samenwerken met organi-saties die aan dezelfde doelstelling werken. Er zal rekening moeten worden gehouden dat er minder geld beschikbaar komt.

Het bestuur vindt ook dat het niet goed gaat met de organisatie van De Buitenwacht. Er moet een andere en duidelijker werkstructuur komen en de budgettaire tekorten die ieder jaar weer terugkomen, moeten structureel worden opgelost. We hebben voor de subsidieaanvraag 2013 uitstel gekregen tot 1 december.

Komende periode zal het bestuur samen met de gemeente en de Stichting Vrienden van De Buitenwacht hard werken om de verworvenheden van De Buitenwacht vast te houden. Het bestuur gaat op zoek naar mogelijke samenwerkingsverbanden met andere organisaties, zodat De Buitenwacht een sociale (buurt) voorziening kan blijven.  Vanzelfsprekend wordt u geïnformeerd over deze ontwikkelingen”, aldus de verklaring van het bestuur.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.