Ontwikkeling Stadswerven kan doorgaan

13 mei 2011
Ontwikkeling Stadswerven kan doorgaan

DORDRECHT - Gemeente en ontwikkelaar tekenen overeenkomst kooprechten

De ontwikkeling van de nieuwe wijk Stadswerven komt in een volgende fase. De gemeente Dordrecht en Ontwikkelingscombinatie de Werven (OCW) hebben een overeenkomst getekend waarin de procedurele en financiële afspraken zijn vastgelegd voor het gebied Kop van de Staart. Eerder al waren beide partijen het eens geworden over het Masterplan en Stedenbouwkundig plan.

Stadswerven wordt een levendige stadswijk vlakbij de Dordtse binnenstad, met naast circa 1400 woningen ook ruimte voor werken, winkels, horeca, culturele en andere vrijetijdsvoorzieningen. Bijzonder is de nieuwe brug die een belangrijke verbinding legt met de historische binnenstad.

De gemeente Dordrecht en OCW (gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, Dura Vermeer en J.P. van Eesteren) zijn een kooprecht overeengekomen voor zes verschillende deelgebieden van Stadswerven. Per deelgebied krijgt OCW de gelegenheid een voorstel te doen voor de ontwikkeling (woningen, commerciële en andere voorzieningen) op basis van het stedenbouwkundig plan. Daarbij wordt per deelgebied beoordeeld of dat nog aansluit bij de marktsituatie op dat moment. Vervolgens onderhandelen de partijen over de prijs voor de grond, op basis van vraagprijs, bieding en taxatie.

Als OCW afziet van het kooprecht van een deelgebied kan de gemeente deze grond alsnog aanbieden aan een andere ontwikkelaar. Aan de andere kant kan de gemeente in een later stadium ervoor kiezen OCW ook te betrekken bij de ontwikkeling van andere delen van Stadswerven zoals het terrein aan de zuidkant van het Wantij (bij het Energiehuis).

Eigendom
De grond op Stadswerven is eigendom van de gemeente. OCW heeft een claim voor de ontwikkeling van een deel van het gebied. Al in 2001 sloten de twee partijen een overeenkomst, maar die bleek een aantal jaren geleden niet meer aan te sluiten bij de realiteit. Vooral om financiële redenen liep het plan Stadswerven daardoor vertraging op. Met de komst in 2008 van AM als nieuwe partner in OCW werd een nieuwe start gemaakt, wat resulteerde in een Masterplan (2009) en een Stedenbouwkundig plan (2010).

De overeenkomst kent een andere opzet dan tot nu toe gebruikelijk. OCW koopt niet in één keer alle grond, maar per deelgebied. Doordat bij elke fase gemeente en ontwikkelaar bekijken of de plannen aansluiten bij de markt, biedt de overeenkomst flexibiliteit bij de uitwerking. Ook voldoet hij aan alle eisen van de Europese Commissie met betrekking tot staatssteun en mededinging. De samenwerkingsvorm kan worden omschreven als een ‘joint venture light’.

Topprioriteit
Wethouder Jasper Mos (Grondbedrijf ) is tevreden over het onderhandelingsresultaat. “Het is  voor Dordrecht van belang dat het gebied ontwikkeld wordt.  Met deze overeenkomst verdelen we de risico’s reëel. “ Wethouder Sleeking (Ruimtelijke ordening) noemt de wijk Stadswerven van groot belang voor Dordrecht. “Het is een unieke locatie om te wonen en te recreëren, zeker voor mensen die graag bij het water verkeren. Voor ons heeft deze locatie de komende jaren topprioriteit. Dit wordt een heel interessante wijk, die aansluit bij de binnenstad.”

Directeur Gerhard Bolk van AM, partner in OCW, deelt het enthousiasme van de wethouders. “Dordrecht heeft met Stadswerven goud in handen. Het is een fantastische plek en de wijze waarop Stadswerven met de binnenstad wordt verbonden is uniek. De komende jaren transformeren wij de Kop van de Staart van een oud industrieel gebied tot een hoogwaardig woon- en verblijfsmilieu. De markt vraagt om een sterke consumentgerichte benadering en daar zullen wij in alle opzichten rekening mee houden. Wij gaan met veel vertrouwen en inspiratie samen met de gemeente werken aan het eerste deelgebied van Stadswerven.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.