Veronicaschip Norderney was 35 jaar geleden niet welkom als Dordrecht promotie

21 november 2012

DORDRECHT -  Het Veronica zendschip is weer in het nieuws omdat het tijdens de terugkeer naar Nederland ook even in Dordrecht is afgemeerd. Ondernemers willen het na een opknapbeurt een nieuwe toekomst geven.

Op de website van de Stem van Dordt meldde Piet de Meer als eerste de korte terugkeer naar Dordrecht. Het is gelijk een teken van ook van Dordtse historie.

Door wijlen Henk van Breugel, een veelzijdig fan en bestuurder van Veronica, waren er  banden tussen de (voormalige) piraat en Dordrecht.  Het was haast geen toeval  dat in 1977 het schip werd verkocht aan Dordtenar Jacques Mooren van Handels- en Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV. Hij wilde er een bijzondere attractie in Dordrecht van maken en zag het als vorm van Dordrecht promotie.

De gemeente zag daar helemaal, toen, niks in. Toen het schip tegen de zin van het havenbedrijf de Kalkhaven wilde binnen varen, ging de brug dicht. Hierdoor werd het schip wel de opening een dag later van Dagblad De Dordtenaar, maar was er geen sprake van een feestelijk welkom dan nu tijdens het korte bezoek aan de stad. Ook landelijk haalt Dordrecht zo weer even het nieuws. Veronica Henkie, zoals Van Breugel ook in herinnering wordt genoemd, overleed twintig jaar geleden. Hij staat in de geschiedenisboeken van de omroep van 192 en 538 en later VOO.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.