Feestelijke onthulling van een bijzondere wegwijzer in de Hoefijzerstraat

27 november 2012
Feestelijke onthulling van een bijzondere wegwijzer in de Hoefijzerstraat

DORDRECHT - Op woensdag 28 november 2012 wordt in de Hoefijzerstraat een bijzondere wegwijzer onthuld. Het gaat om een tekst van stadsdichteres Marieke van Leeuwen, die bevestigd wordt aan de muur van de Hoefijzerstraat. De Stichting Ondernemers Voorstraat Noord en Stadsherstel Drechtsteden N.V., samen initiatiefnemers van deze wegwijzer, hopen dat wandelaars en fietsers voortaan beter hun weg kunnen vinden binnen Dordrecht. Met als bijzonder plekje natuurlijk Voorstraat Noord!

De Hoefijzerstraat loopt van de Merwekade naar de Riedijk en is vernoemd naar een bierbrouwerij die daar lang heeft gezeten. Al zie je het tegenwoordig bijna niet meer: de Riedijk was ooit een van de beruchtste straatjes van de stad met café’s, herbergen, bordelen en slijterijen. Bezoekers waren niet alleen schippers en varensgezellen, maar ook veel Dordtenaren op zoek naar vertier.

Tegenwoordig komen er meer ‘gewone’ mensen, vaak afkomstig van de waterbussen en fast ferry’s die aanmeren aan de Merwekade. Maar wie op de Merwekade staat weet vaak niet goed welke kant nu uit te lopen. Links naar het Veerhuis? Rechts richting Groot Hoofd?

De dichtregels van de nieuwe wegwijzer op de Hoefijzerstraat lokken bezoekers voortaan juist naar de Riedijk. En vandaar weer de Voorstraat Noord in. Een straat die bijna elke maand meer te bieden heeft. Veel antiekwinkels en ateliers, maar ook veel geschiedenis, prachtige historische panden, steigers en bruggen en gelukkig ook steeds meer horeca. En niet te vergeten het smalste huis en het smalste straatje van Dordrecht.

Stichting Ondernemers Voorstraat Noord (SOVN) heeft, onder de bezielende leiding van haar voorzitter Sylvia Landa, in de afgelopen jaren een partner gevonden in Stadsherstel Drechtsteden NV. Stadsherstel Drechtsteden NV, een samenwerkingsverband van alle woningcorporaties in de regio, is eigenaar van een aantal historische panden in het gebied. Ook de bestuurder van Stadsherstel Drechtsteden NV, Jaap de Gruijter, is aanwezig bij de onthulling van de wegbewijzering. “Onze vennootschap steunt de initiatieven van de winkeliers, bewoners, gemeente en ondernemers in de Voorstraat Noord van harte” zegt hij. “Hoewel je overal ziet dat winkelgebieden onder druk staan door de crisis en de toenemende concurrentie van internet, zie je dat de Voorstraat Noord steeds meer bezoekers trekt.

Ook omdat er steeds meer panden aangepakt worden en vervolgens weer verhuurd aan interessante ondernemers. En daar zijn we erg blij mee, want deze straat verdient het om gezien en bezocht te worden. Zelf starten we binnenkort met de aanpak van een pand in de Turfsteiger en twee panden in de Voorstraat zelf. We zijn er trots op dat we dit kunnen en mogen doen, want de Voorstraat-Noord is niet alleen de toegang tot de binnenstad van Dordrecht maar daarmee van de hele regio”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.