Gereformeerd historisch tijdschrift belicht debat over ,,rode dominee" in het Dordrecht van 1978

01 december 2012

DORDRECHT –  Het Historisch Tijdschrift GKN (HTG) bestaat tien jaar. HTG is gewijd aan de geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN), die in 2004 zijn opgegaan in de Protestantse Kerk. Het jubileumnummer (nummer 25) van het Historisch Tijdschrift GKN wordt op maandag 3 december in Dordrecht gepresenteerd.

Dat gebeurt om tien uur bij Drukkerij RAD aan het Reewegpad 22. Eindredacteur Peter Dillingh, die in Dordrecht woont, zal het eerste exemplaar overhandigen aan ds. Kees Streefkerk van de Dordtse Ontmoetingskerk. Deze kerk behoort thans tot de Protestants Kerk Nederland (PKN) en was de laatste gereformeerde kerk die in Dordrecht werd gebouwd.  Dat speelde ook in de tijd, waarover een negen pagina's Dordts artikel in het tijdschrift gaat.

 In 1978 was gereformeerd Dordrecht landelijk in het nieuws door opschudding rond de komst van een ‘rode dominee’, Gideon van Dam. Het beroep naar Dordrecht ging niet door, maar ruim 35 jaar later, op zondag 14 april 2013, zal ds. Gideon van Dam - die nu in Eindhoven woont - voor de eerste keer op de preekstoel staan in Dordrecht en wel in de Ontmoetingskerk in de wijk Sterrenburg.

Peter Dillingh heeft de gebeurtenissen rond PvdA-lid Gideon van Dam voor HTG op een rijtje gezet en tevens geplaatst in de tijd. Hij doet regelmatig historisch onderzoek, zowel landelijk als in Dordt. Van zijn hand zijn vier boeken verschenen op het gebied van (lokale) kerkgeschiedenis. Dillingh is secretaris van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking. In het dagelijks leven is hij beleidsmedewerker bij de CDA-Tweede Kamerfractie in Den Haag.

Als eindredacteur van HTG zegt hij: ,,Ik ben blij dat we ons bijzondere 25ste nummer juist in Dordrecht presenteren. Dordt heeft nog altijd een magische klank in de gereformeerde geschiedenis. Dat komt in de eerste plaats door de Synode van Dordrecht, de internationale kerkelijke vergadering van 1618-1619. De besluiten van die synode werken nog altijd door. Daar werd besloten tot de Statenvertaling; daar werd de Dordtse kerkorde vastgesteld.”

Het Historisch Tijdschrift GKN heeft ook een Dordtse drukker: RAD. Het verschijnt twee (soms drie) maal per jaar. Losse nummers kosten € 7,50, een jaarabonnement kost € 14,00.

Secretaris van de redactie, die graag nieuwe abonnees noteert, is Frans Rozemond, tel. (030) 293 47 10 (na 19.00 uur), e-mail: f_rozemond@ziggo.nl

Een inhoudsopgave van alle verschenen nummers en een index op in memoriams van predikanten is te vinden op www.hdc.vu.nl/htg

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.