Aanpak KvK versnelt vermindering regeldruk voor ondernemers

03 december 2012
Aanpak KvK versnelt vermindering regeldruk voor ondernemers

DRECHTSTEDEN - De nieuwe aanpak van KvK Rotterdam versnelt de vermindering van regeldruk voor ondernemers in gemeenten in de regio's Rijnmond, Midden-Holland en de Drechtstreek. Deelnemende gemeenten doen in een aantal gevallen zelfs meer dan ondernemers vragen. In de regio zijn 209 regels verbeterd en 101 maatregelen zijn in voorbereiding.

Dat blijkt uit Ranking the rules 2012, een nieuwe jaarlijkse ranglijst van regelvriendelijke gemeenten in het werkgebied van KvK Rotterdam. De lijst komt tot stand in samenwerking met lokale ondernemersverenigingen.

Dordrecht aan kop
Dordrecht gaat met 12 gerealiseerde vereenvoudigingen aan kop. KvK-voorzitter Jos van der Vegt reikt vandaag de prijs, een bezem met oorkonde, uit aan wethouder Jasper Mos van Dordrecht. Eindelijk maken we meters in deze weerbarstige materie, zegt Van der Vegt.

Aansluiting bij regeerakkoord
Het nieuwe kabinet zoekt volgens het regeerakkoord naar concrete oplossingen om de minder meetbare, maar zeer merkbare regeldruk te verminderen. Ranking the rules maakt regeldrukvermindering meetbaar. Ondernemersverenigingen kiezen tien knellende regels uit om de lijst van twintig zogenoemde best practices die elders in Nederland al met succes zijn ingevoerd. De KvK legt die wensenlijst voor aan de gemeente met het verzoek om ermee aan de slag te gaan. Het betreft eenvoudige aanpassingen als een permanente vergunning voor de jaarlijks terugkerende oliebollenkraam, de digitale afgifte van een P-dagvergunning aan aannemers of afschaffing van een vergunning voor een horecagelegenheid die bewezen heeft nooit overlast te veroorzaken.

Sommige gemeenten doen meer
Uit de stand blijkt dat veel gemeenten meer regels aanpakken dan de tien waar de ondernemers in de eerste ronde om vragen. Fantastisch dat de overheid meer levert dan gevraagd, zegt Van der Vegt. Zij besparen hier kosten mee voor de gemeente en ondernemers.
Nog niet alle 42 gemeenten in het gebied van de KvK Rotterdam doen mee met de nieuwe aanpak. Zeven gemeenten in regio werken aan een herindeling. Daar gaat de KvK na de afronding van de herindeling op 1 januari 2013 verder met de aanpak. In enkele andere gemeenten zijn ondernemersverenigingen tevreden over de gemeentelijke aanpak.

Tien nieuwe best practices
Volgend jaar november publiceert KvK Rotterdam opnieuw een ranglijst. Tien nieuwe best practices worden aan de lijst toegevoegd. Daarmee komt het totaal op dertig.
Op de website www.kvk.nl/rankingtherules staat het overzicht van alle deelnemende gemeenten in het gebied van Kamer van Koophandel Rotterdam.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.