Kees Klok: "Dordtse boekenweek"

12 december 2012
Kees Klok: "Dordtse boekenweek"

DORDRECHT - Deze week is het een beetje Dordtse Boekenweek. Er worden door Uitgeverij Liverse maar liefst vier nieuwe titels gepresenteerd, terwijl aanstaande zondag in het Dolhuis het jaarlijkse festival Staalkaart van de Dordtse Poëzie plaatsvindt. Dat festival wordt georganiseerd door Peter M. v.d. Linden, die ook voor het publiek kookt. Waar wordt je door een dichter niet alleen poëzie, maar ook een heerlijke maaltijd voorgezet? Vorige week was er een presentatie van de Dordtse Schrijversloge. Het is dus eigenlijk een uitgebreide boekenweek.

Kees Klok is enthousiast: "Zonder dat het grote publiek het beseft is Dordrecht steeds meer een stad van dichters en schrijvers aan het worden. Een deel van deze ambachtslieden van de pen heeft zich georganiseerd in voornoemde loge (die zich presenteert als een eeuwenoud, geheim genootschap, het ontgaat mij waarom, tenzij het een aardige vorm van publiciteit zoeken is). Een ander deel is verenigd in de Dordtse Dichterskring, maar buiten deze twee treffen we ook talentvolle dichters en schrijvers, zoals Wim Jilleba, Jan v.d. Geer, Danny Kroonen en Marianne v. Aperen. Dordt staat van oudsher bekend als een stad van schilders. Terecht, al is de stad niet meer zo mooi als in de 19e eeuw, toen Jongkind het Groothoofd schilderde en Willem Witzen in een bootje door de havens roeide om de karakteristieke watergevels te tekenen. De beeldende kunst is traditioneel een sterke sector, maar daarnaast is Dordrecht als schrijversstad in opkomst. Het is niet meer de stad waar alleen Top Naeff, Kees Buddingh' en Jan Eijkelboom voor vol werden aangezien. En Wim de Vries voor de helft, al was dat ten onrechte.

Op donderdag 13 december presenteert Liverse mijn boek Op koers, een bundel verhalen en cursieven. Dat gebeurt om 17.00u in poffertjessalon Visser, een van de sfeervolste cafés van Dordrecht. Mensen van buiten Dordt denken bij poffertjessalon weleens aan een soort kermistent, maar bij Visser is dat anders. Daar vindt het ambachtelijk bereiden van de fameuze poffers plaats in een bruin café, waar het, zeker op deze winterse dagen, goed toeven is. Het is een plek waar schrijvers, beeldende kunstenaars en journalisten elkaar graag treffen. Het is ook de thuisbasis van schaaksociëteit De Willige Dame en menig Dordts kind is er met opa en oma poffertjes wezen eten. Ik zal voorlezen uit Op koers. Danny Kroonen, niet alleen schrijver, maar ook getalenteerd zanger en componist, verzorgt de muziek.

Op 14 december om 17.30u wordt, in Van Horen Zien in de Nieuwstraat, Jehanne Hulsmans Partypotamus & Co. gepresenteerd. Een door haar zelf geïllustreerde parade van alles wat de menselijke soort te bieden heeft. Op 16 december, vanaf 15.00u, begint in het Dolhuis de Staalkaart van de Dordtse Poëzie. Tijdens dit festival presenteert Liverse de debuutbundel van Jan v.d. Geer en de nieuwste dichtbundel van L.F. Rosen. Jan v.d. Geer is geen onbekende in Dordrecht. Hij is medeoprichter van Bobby Kinghe en debuteerde al op zeventienjarige leeftijd in Avenue-literair. Tot een bundel kwam het toen niet, maar na lang werkzaam te zijn geweest als graficus, pakte hij de pen weer op, met als resultaat Niemand verdwijnt. L.F. Rosen, een van de belangrijkste dichters van zijn generatie, heeft ook banden met Dordrecht, waar hij het Christelijk Lyceum bezocht, evenals de dichters Job Degenaar (een klasgenoot) en Anton Korteweg. Les-stof is zijn zevende bundel. Eerder publiceerde hij bij Van Oorschot en bij Wagner & Van Santen. Onlangs verscheen van hem een nieuwe reeks gedichten in De Poëziekrant (nr. 5, 2012).

Een paar dagen geleden las ik de biografische schets die bezorger Kees van 't Hof publiceerde in de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom. De opbloei van Dordrecht als schrijversstad is mede het resultaat van zijn inspanningen als eerste stadsdichter. De schets is informatief, maar het bijzondere, barokke leven van Jan Eijkelboom en zijn belang als letterkundige, verdienen een echte biografie, een boek waar wij niet méér dan vijfentwintig jaar op willen wachten, zoals bij Kees Buddingh'. Ik hoop dat Dordrecht bewijst, met het mogelijk maken van zo'n biografie, dat het met recht een schrijversstad wordt genoemd".

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.