Wethouder Piet Sleeking schaakt openingswedstrijd Hoogendoorn-Schaaktoernooi

17 december 2012
Wethouder Piet Sleeking schaakt openingswedstrijd Hoogendoorn-Schaaktoernooi

DORDRECHT - Wethouder Piet Sleeking opent op donderdag 27 december het zevende Pank Hoogendoorn-schaaktoernooi en hij speelt een erepartij tegen schaakpromotor Tom van Bokhoven. De woordvoerder van de organisatie noemt het geheel een gezellig evenement, dat helemaal past in de sfeer tussen kerst en Nieuwjaar en huisschakers en clubschakers weet te boeien.

De naamgever van het toernooi staat in de boeken als tweevoudig openkampioen van Nederland.  De naam Hoogendoorn is ook bekend bij wethouder Sleeking, want de topschaker was een buurtgenoot  van hem in de binnenstad.

Sleeking heeft ook iets met schaken. Hij speelde  in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog een tijdje bij schaakclub Dordrecht.  Zijn baan in het onderwijs en zijn politieke ambities lieten geen ruimte meer voor een verdere schaakcarrière. Het bord en de stukken staan nog wel ergens in huis, maar er is weinig tijd om een potje te spelen.  Sleeking wil op 27 december echter een uitzondering maken door na de opening een serieuze partij  te spelen, want de denksport heeft zijn belangstelling gehouden.

Zijn tegenstander is schaakpromotor Tom van Bokhoven (zie foto), die wedstrijdleider is van de overdagclub de Klockelaer. Van Bokhoven geniet in de schaakwereld ook bekendheid door zijn website tomsschaakboeken.nl, Hij verzorgt zo ook de website van de Dordtse schaaksociëteit de Willige Dame, die in poffertjessalon Visser speelt.

De Willige Dame draagt met de clubs Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht weer het Hoogendoorntoernooi en ook in 2013 in de binnenstad het Witten Haen schaaktoenrooi.   

Hoogendoorn speelde lange tijd in het eerste team van schaakclub Dordrecht samen met dichter C.Buddingh’ (1918-1985), die momenteel wordt geëerd met een  expositie in het Dordrechts Museum.

Zijn kastjes zijn ook door de schaaksport geïnspireerd. Piet Sleeking is een bewonderaar van Buddingh’ en donateur van het Buddingh’genootschap. Nadat zijn  partij Beter voor Dordt (BVD) in 2010 de verkiezingen won, werd Buddingh’ opgenomen in het politiek programma van het dagelijks bestuur van de stad Dordrecht. Voor Piet Sleeking is weer eens een partij schaken ook gelijk een middel om aandacht te vragen voor de dichtende schaker of de schakende dichter Buddingh’.  Het is de opzet dat er op vrijdagavond 22 februari op allerlei manieren kan worden geschaakt in het Dordrechts Museum rondom de expositie van de Kastjes van Buddingh’.

Het Hoogendoornschaaktoernooi wordt 27 december gehouden in de Hans Petri school (speellocatie SC Dordrecht) aan de Anna van Saksenstraat 11. Het toernooi omvat zeven ronden en begint om tien uur. Aanmelding via contactpersoon: Kees van ’t Hof, telefoon: 078-6141418, e-mail: c.d.vanthoff@upcmail.nl  meer info: www.tomsschaakboeken.nl
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.