Werken en dus wonen in Dordrecht is nog geen publieke discussie in Dordrecht
DORDRECHT – Sleutelfiguren in de samenleving behoren in de woonplaats Dordrecht te wonen. Pakweg een kwart eeuw tot dertig jaar geleden wist PvdA-gemeenteraadslid Jan L. van Eldik daarover nog een stevige discussie los te maken, toen een topambtenaar zich zelfs per dienstauto van ver weg naar Dordrecht liet vervoeren. Piet Tieleman kwam tijdelijk in Dordrecht wonen, aan de waterkant in het voormalige bureau van de Rijkspolitie, toen hij de hoogste politieman werd in de stad. Dat ging niet van harte en Tieleman ging een aantal jaren daarnba al terug naar Oud Biejerland en werd er zelfs nog gemeentebestuurder voor de PvdA.
Het onderwerp lijkt nu in politiek of maatschappelijke kringen nauwelijks te leven. Columnist Kees Thies probeerde onlangs in Ad De Dordtenaar een debat los te maken,maar het lijkt stil te blijven. Zijn aanleiding was dat CDA-burgemeester Reinie Melissant van Korendijk enkele maanden geleden trots stond te pronken met een bos bloemen van ‘haar’ gemeenteraad omdat ze zojuist was herbenoemd. Nu zegt ze dat dorp vaarwel om in Dordrecht aan de slag te gaan als directeur Stadsbeheer. Nou ja, vaarwel… ze komt hier werken, niet wonen en dat is nou precies wat me een beetje dwars zit.
Zijn stelling was daarna: Onder het motto ‘wat je vér haalt is lekker’, vult het Stadskantoor zich meer en meer met ambtenaren ‘van buiten’. De columnist zit op een andere lijn en citeert een hoogleraar: ,,Je moet de stad zelf meemaken samen met zijn bewoners, ondernemers en bezoekers. Alleen die beleidsmakers begrijpen wat er in de stad écht aan de hand is.” Kees Thies sluit daarover aan dat het een punt moet zijn dat ambtenaren zich in de stad vestigen.
Niet alleen sleutelfiguren bij de gemeente komen niet in de stad wonen waar zij werken, maar ook in de samenleving gebeurt dat soms niet. Soms komen mensen werken en daarna volgens afspraak wonen in de stad en na een aantal jaren gaan zij terug naar hun oude woonplaats, maar blijven werken.
Dat staat in tegenstelling tot het beleid van de gemeente dat ook juist gebouwd moet worden voor de hogere inkomens in de stad, die ondervertegenwoordigd zijn. Dordrecht zou zo van de oude status af kunnen rijken een arbeidsstad te zijn en hogere inkomens kunnen ook meer besteden in de eigen stad en dat stimuleert de lokale economie. De burgemeester en wethouders wonen verplicht in Dordt. Een ontheffing is mogelijk, zoals de in Dordrecht wonende Zwijndrechtse wethouder A.T. Kamsteeg heeft. De twee plaatsen werken samen in Drechtsteden en zijn alleen door het water van de Oude Maas met elkaar gescheiden .