Cor van Verk: 'Wij staan pal voor mensen die zorg nodig hebben'

14 januari 2013 door Hennie van der Zouw
Cor van Verk: 'Wij staan pal voor mensen die zorg nodig hebben'

(persbericht)

DORDRECHT - PvdA vice-fractievoorzitter Cor van Verk zei pal te staan voor mensen die zorg nodig hebben en dat niet zelf kunnen betalen en dat niet zelf kunnen organiseren via hun sociale netwerk. Dit zei Cor op de Bijeenkomst over de Toekomst van de Zorg op zaterdag 12 januari 2013, in de locatie aan de Merwedestraat 275. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het Platform tegen Armoede Drechtsteden (SP, FNV Lokaal Drechtsteden, PvdA, GroenLinks) en de ABVA KABO.

De PvdA is dan ook tegen het inkrimpen van het zorgpakket voor de lagere inkomens, zoals nu het Centraal Plan Bureau voorstelt.

De PvdA maakt zich grote zorgen over de forse maatschappelijke gevolgen die het effect zullen zijn van bijv. de enorme inkrimping van de begeleiding in de AWBZ. Mensen die nu nog begeleiding krijgen bij het zelfstandig kunnen wonen, krijgen dat straks in vele gevallen niet meer. En dat is niet alleen buitengewoon vervelend voor de mensen die dat treft, maar ook de maatschappij zal het merken, omdat veel mensen die begeleiding juist hard nodig hebben om sociaal en zelfstandig te kunnen functioneren.

De PvdA wil een menselijke en toegankelijk zorg. Maar mensen die het kunnen betalen, moeten daaraan zelf bijdragen. Veel babyboomers die er nu aan gaan komen, hebben een goed inkomen en hebben een eigen huis. Professionele zorg zal altijd nodig blijven. Lang niet alles kan door vrijwilligers en mantelzorgers worden gedaan. Gemeenten moeten hun beleidsruimte optimaal gebruiken om de zorg zo betaalbaar en goed mogelijk te houden voor hen die het nodig hebben. Samenwerking tussen overheid en partners is noodzakelijk.

Marlies Warnaar van ABVA-KABO vertelde dat er bij gemeenten bij de aanbestedingen voor Huishoudelijke Zorg veel niet goed gaat. Door de vele aanbestedingen om de ca. 2 jaar is er geen binding meer vanuit de organisaties met de regio. De lonen van de huishoudelijke hulpen worden steeds lager, budgetten voor scholing verdwijnen. Wat overblijft is de schoonmaakfunctie, en dat is een uitkleding van de functie van huishoudelijke hulp, met dito uitkleding van het salaris. Heel de signaleringsfunctie en de kennis van ziektebeelden die clienten hebben, verdwijnen steeds meer uit beeld. En dat is een zeer slechte zaak. Want juist die expertise is noodzakelijk om mensen langer zelfstandig te laten wonen.

Vele organisaties en lokale politici waren op deze bijeenkomst aanwezig, maar ook mensen die zelf zorg ontvangen en dat zien verminderen. Zorgen waren er over de continuiteit van de zorg als vrijwilligers steeds meer zorg gaan bieden, en wie is aansprakelijk als er iets fout gaat?

Het Platform tegen Armoede Drechtsteden is met deze bijeenkomst een Drechtsteden brede maatschappelijke discussie gestart, over de veranderingen in de AWBZ/WMO. Het Platform tegen Armoede Drechtsteden helpt mee door lokaal campagne te gaan voeren tegen de bezuinigingen op de WMO/AWBZ.

Er wordt nu een comité gevormd die de ontwikkelingen in de Drechtsteden gaat volgen en die zich gaat bezighouden met oplossingen voor de knelpunten in de zorg.

(persbericht ingestuurd door de PvdA)

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.