Buddingh’ genootschap nodigt liefhebbers uit voor speciale middag in Dordts museum

14 januari 2013 door Hennie van der Zouw
Buddingh’ genootschap nodigt liefhebbers uit voor speciale middag in Dordts museum

DORDRECHT - C. Buddingh – de Dordtse schrijver, dichter en schaker - staat op zondag 27 januari vanaf twee uur centraal met een speciaal programma in het Dordrechts Museum. Aanleiding is de expositie ,,Kastjes kijken” , het zogeheten beeldend werk van Buddingh’.  Het Buddingh’ genootschap organiseert de activiteiten voor veertig eigen donateurs. Andere Buddingh’ liefhebbers zijn ook van harte welkom om nader kennis te maken met de bijzondere (literaire) betekenis van Kees Buddingh’ (1918-1985) en om zijn kastjes te bekijken.

Scheidend voorzitter van het genootschap Peter de Roos, die zijn taken 27 januari formeel zal overdragen aan Hans Berrevoets, opent het Buddingh’ - programma. Hij zal een oproep doen aan Buddingh’  liefhebbers om de doelstellingen van het genootschap te ondersteunen door zich aan te melden als donateur. ,,We willen graag de komende jaren groeien naar een vaste achterban van honderd donateurs. Kees is het meer dan waard.” De Roos legde met Buddingh’ biograaf Wim Huijser acht jaar geleden de basis voor het Buddingh’ Genootschap op aangeven ook van wijlen Joop van Halen. Op weg naar de herdenking in 2018, van de honderdste geboortedag van Buddingh’ , wil zijn genootschap zich op allerlei manieren blijven inzetten om de Dordtse ereburger een blijvende plek in het collectief geheugen van Dordrecht en buiten het eiland te geven.

Biograaf Wim Huijser zal op 27 januari ingaan op de achtergronden van de bijzondere expositie ,,Kastje Kijken”. Vervolgens geeft documentairemaakster Annemarie Strijbosch een korte inleiding  op haar film ‘Poëzie in een ander medium’, die in het museum te zien zal zijn. Het Buddingh’ Genootschap is er trots op dat vanuit Antwerpen schrijver en acteur Gerd de Ley aanwezig is, maker ook van het historische BRT tv-portret over Buddingh' uit 1975, dat tegelijk een mooi tijdsbeeld van Dordrecht geeft. Na de pauze zullen Hans Berrevoets en Wim Huijser hem ter inleiding van BRT-portret vragen stellen over zijn herinneringen hieraan. Vanzelfsprekend is er volop gelegenheid om  de expositie ,,Kastje kijken” te bezoeken, waar Wim Huijser ook nog vragen zal beantwoorden. Ook is op 27 januari het boek te koop, dat  een uitgebreide toelichting vormt op de tentoonstelling.

Op vrijdagavond 22 februari zal er wederom een bijzondere activiteit in het museum zijn rond Buddingh’.  Dan staat de schaaksport, waarmee de dichter zo verbonden was, centraal. Hij speelde jarenlang in het team van Dordrecht 1. Het bestuur van het Buddingh’ Genootschap heeft momenteel de volgende samenstelling: Hans Berrevoets (voorzitter) en de bestuursleden Joke Snijders, Wim Huijser en Peter de Roos.

Het Buddingh’ Genootschap maakt deel uit van de activiteiten van de stichting DordtLiterair. Aanmelding tot donateur is mogelijk via het volgende mailadres:
buddingh@dordtliterair.nl  Telefonische via  078 - 639 05 71 bereikbaar op maandag en dinsdag van 09:30 tot 17:00 uur.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.