Veel regionale schakers spelen op TATA chess in Wijk aan Zee

15 januari 2013
Veel regionale schakers spelen op TATA chess in Wijk aan Zee

DRECHTSTREEK  - Wijk aan zee, onder de rook van staalconcern TATA, eens Hoogovens, is even de schaakhoofdstad van de wereld. Het familiegevoel van de vierdaagse van Nijmegen is ook van toepassen op het schaken in de badplaats aan Zee. De burgemeester van Beverwijck mag zich daar predikant van president van de Vrijstaat Wijk aan Zee aanmeten in het kader van samenwerking met andere badplaatsen met historie in Europa. Veel schakers uit Dordrecht en ommelanden komen in actie op het sterkste en (bijna) oudste schaaktoernooi ter wereld.  Bestuursleden onder leidiing van voorzitter Adrie Timmermans zijn ook altijd welkom in Wijk aan Zee om aandacht te vragen voor het sterkste Europeese één dags toernooi. Dat is op 2 maart in Dordrecht.

Wat betreft de schaakgeschiedenis: Hastings in Engeland, de partnerstad van Dordrecht, kan duidelijk op een langere historie bogen. Hoogendoorn, Van Donk en Jansen zijn daar nog bekende schaaknamen uit Dordrecht.

Dordrecht begon ook goed in Wijk aan Zee:

Pieter Sandijck boekte er het eerste succes. De schaker van de Willige Dame won met 2,5 uit 3 een vierkamp. De Willige Dame, de club op de dinsdgavond in poffertjessalon Visser (zie foto) heeft de meeste leden schakend in Wijk aan Zee. Voorzitter Cor Paans rekent erop dat iedereen met extra energie begint aan het nieuwe clubkampioenschap vanaf dinsdag 29 januari.

Ook Melvin Holwijn van schaakclub Dordrecht won knap in het weekeinde een vierkamp en promoveert naar de tweede klasse.

Verder spelen van de Willige Dame Pierre Smeets, Johan Went en Kees van ’t Hoff (ook van schaakclub Zwijndrecht) mee in de dagvierkamp en het rapid kampioenschap komend weekeinde. Ook clubgenoten Marcel Pluymert en Pieter Sandijck komen in het rapid kampioenschap in actie. Johan van de Griend speelt  een tienkamp. Cor Oliemans uit Papendrecht begint vrijdag ook aan een tienkamp. De journalisten spelen voor de 24 ste keer het eigen kampioenschap met als regionale spelers Hans Berrevoets, Jan W.F. Sulman (Sliedrecht) en Gerard Bons.

Berrevoets heeft een klein jubileum: Hij kwam een kwart eeuw geleden (in 1988) voor de eerste keer in actie in Wijk aan Zee.  ,,Januari is voor mij elk jaar schaken in Wijk aan Zee. Als je daar de zeelucht en de sfeer van het schaken in het dorp hebt geproefd, sla je geen jaar meer over. “  Met PR man Hns Bakker stond hij in 1990 aan de wieg van het Nederlands kampioenschap voor journalisten, dat in 2014 voor de 25 ste keer wordt gehouden. Ook andere regioschakers zoals Kees van Tol, Wim Roodnant, Peter van Wermeskerken, Paul de Roos  en wijlen Jan Molema kwamen er één of meer keer in actie in dit kampioenschap.

Het schaken in Wijk aan Zee wordt gevolgd door Tom van Bokhoven van www.tomsschaakboeken.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.