Lokale partijen: ‘Drechtsteden moeten Alblasserdam steunen bij asbestvraagstuk’

15 januari 2013

DORDRECHT -  De lokale politieke partijen zullen tijdens de vergadering van de Drechtraad a.s. dinsdag voorstellen om – naast de zienswijze van Alblasserdam- vanuit de Drechtsteden een zienswijze in te dienen bij de vergunningsaanvraag van Nedstaal in Alblasserdam voor verwerking van asbesthoudend schroot. 

De door Nedstaal bij de provincie aangevraagde vergunning zorgt zowel binnen als buiten Alblasserdam voor veel onrust. De gemeente Alblasserdam laat een onafhankelijk tegenonderzoek naar alle risico’s  rondom de asbestverwerking voor de volksgezondheid en de veiligheid uitvoeren. Daarbij worden ook de vragen van diverse lokale groeperingen verwerkt en beantwoord. De onderzoeksresultaten worden in de loop van deze week verwacht. 
 
Alblasserdam zal een zienswijze op de vergunningsaanvraag indienen. De bevindingen uit het tegenonderzoek dienen als onderbouwing. Tot op heden meent het Drechtstedenbestuur dat dit een aangelegenheid is van Alblasserdam, hetgeen formeel gezien juist is. In de praktijk zijn echter drie van de zes Drechtstedengemeenten (Alblasserdam, Papendrecht en H.I. Ambacht) direct betrokken. Ook bestaat er een gezamenlijk milieubeleidsplan. 
 
De lokale politieke partijen vinden dat de werkwijze van Alblasserdam en het gewicht van vraagstuk op regionale steun en betrokkenheid mogen rekenen. Zij  zullen daarom de Drechtraad middels een motie vragen zich uit te spreken over het onderschrijven van het onafhankelijke onderzoek en de daaruit voortkomende zienswijze van Alblasserdam. Het Drechtstedenbestuur wordt gevraagd een zienswijze van gelijke strekking in te dienen. 
 
De lokale politieke partijen zijn van mening dat juist hier een regionale krachtenbundeling effectief kan zijn. Alblasserdam heeft 19.000 inwoners, voor de zes Drechtsteden samen zijn dat er ca. 260.000. Een zienswijze namens de Drechtsteden zien de lokale partijen daarom als een krachtig en solidair signaal naar de inwoners van Alblasserdam, de aangrenzende gemeenten en de betrokken overheden. 
 
 
 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.