Ambtenaren doneren geld aan onderwijs voor dove kinderen

22 januari 2013
Ambtenaren doneren geld aan onderwijs voor dove kinderen

DORDRECHT -   In 2012 kregen gemeenteambtenaren de keuze om hun kerstpakket te doneren aan het Mbingo-project. Het Doveninstituut ligt net buiten Bamenda, de stad waar Dordrecht een stedenbandrelatie mee heeft. Er is ruim € 6.370,- opgehaald, 182 ambtenaren hebben hun kerstpakket gedoneerd. 

In 2004 nam vrijwilligster Truus Treep het initiatief om ondersteuning te bieden aan het Mbingo Doveninstituut, gelegen net buiten Bamenda. Het contact ontstond toevallig, maar groeide snel uit tot een project dat zich richt op het verbeteren van de leer- en leefomstandigheden van dove kinderen. Inmiddels is het personeel geschoold op het gebied van gebarentaal en mimiek en is er een nieuwe meisjesslaapzaal, een nieuwe keuken en een overdekte eetzaal voor de kinderen bij het internaat van Mbingo gebouwd. 
 
Onvoldoende klaslokalen  
Het Mbingo-instituut heeft echter nog meer geld nodig om het enorme aantal kinderen een opleiding te kunnen bieden. 
 
Op dit moment zitten de leerlingen van het Mbingo-instituut in oude barakken van een ziekenhuis. Het ziekenhuis staat echter op het punt om deze weer terug te eisen. Dat betekent dat 125 dove en slechthorende kinderen dan geen klaslokalen meer hebben. Het Mbingo-instituut heeft met eigen geld inmiddels twee nieuwe leslokalen kunnen bouwen. Maar om alle kinderen een plek te kunnen geven, zijn zeven leslokalen in totaal nodig. Deze lokalen worden geplaatst naast een reguliere school om zo de integratie tussen horende en dove kinderen te bevorderen. 
 
De bouw van een leslokaal kost 15.000 euro. 
 
Mbingo-instituut  
Door veelvoorkomende kinderziekten en aangeboren afwijkingen kent Bamenda en omgeving veel dove kinderen. De kinderen krijgen bij het Mbingo-instituut een opleiding en er wordt gewerkt aan integratie in de maatschappij, omdat gehandicapte kinderen nog steeds niet geaccepteerd worden. 
 
De kinderen komen uit de wijde omgeving van Bamenda en overnachten daarom doordeweeks op het instituut. Er is voor zowel de jongens als de meisjes een eigen slaapzaal. 
 
 
 
 
 
 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.