Reorganisatie bibliotheek

26 april 2012
Reorganisatie bibliotheek

DORDRECHT - Vandaag de dag staan de openbare bibliotheken in het land als gevolg van allerlei ontwikkelingen in de samenleving voor een flinke opgave. De digitalisering, de daarmee veranderende vraag van bibliotheekgebruikers en de krimpende financiële middelen als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen vereisen ingrijpende maatregelen. Ook de Bibliotheek A tot Z is genoodzaakt een andere koers in te slaan: een aantal vestigingen wordt gesloten en er zal meer doelgroepgericht, op locatie en samen met andere maatschappelijke organisaties worden gewerkt.

Daarnaast moet de bibliotheek ook in de bedrijfsvoering ingrijpende maatregelen nemen om de financiële besparingen te realiseren. Medio 2012 begint een reorganisatie bij de Bibliotheek A tot Z. Het betreft een vermindering van circa 3 % van de totale formatie. De feitelijke organisatie verandering wordt vanaf september 2012 gefaseerd ingevoerd. Naast enig natuurlijk verloop is gedwongen ontslag onvermijdelijk. Het CAO sociaal plan is van toepassing met daarop een eventuele aanvulling in overleg met de Ondernemingsraad en de vakbond.

Reorganisatie

Medewerkers van de Bibliotheek A tot Z zijn op dinsdag 24 april door de directie geïnformeerd over de reorganisatie die deze zomer zal gaan plaatsvinden. Bij de reorganisatie speelt met name het gegeven een rol dat er een andere vraag vanuit de samenleving op de bibliotheek afkomt.

Dit vereist een kwaliteitsinvestering binnen de organisatie en derhalve een stevige doorontwikkeling van professionaliteit. Het besluit van de gemeente om de bibliotheek te korten op de subsidie, heeft dit proces doen versnellen. Door de middelen efficiënter en effectiever in te zetten, hoopt de bibliotheek een toekomst voor de organisatie te realiseren en dus voor de basisfunctie die de bibliotheek binnen de samenleving uitvoert. Omdat er een aantal vestigingen zullen sluiten, streeft de bibliotheek er naar om de openingstijden van de vestigingen die open blijven, te verruimen. De reorganisatie is onder andere gericht om dit qua bemensing mogelijk te maken. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.