Expositie Willem II Koning en Verzamelaar opent 14 februari 2014 in Dordrecht

29 januari 2013

UP DATE

Sommige media besteden vandaag aandacht aan de verzamelde kunstobjecten van Koning Willem II, welke in 1849, na zijn overlijden, naar andere landen werden verscheept. Er moesten schulden van worden betaald. Het museum in Petersburg kocht veel werk van hem en dat komt zo ruim 165 jaar later (!) weer terug in Nederland en wel naar Dordrecht. Het is te zien vanaf 14 februari 2014 en het belooft een topexpositie te worden

DORDRECHT -  De grote expositie 'Willem II -  Koning en Verzamelaar' opent in het Dordrechts Museum op 14 februari 2014. Tot eind mei 2014 is deze topexpositie te zien. Dordrecht en het museum zet zich hiermee op de kaart door de samenwerking met musea in Rusland (St. Petersburg) en Luxemburg. Museumdirecteur Peter Schoon is uiteraard al in Petersburg geweest om de samenwerking, een groot project, af te spreken.

Voor de gemeente Dordrecht is de expositie een extra mogelijkheid om nog meer bezoekers naar de stad te halen. Na de verbouwing van het museum is er een uitstekende afdeling voor tijdelijke exposities. Dordrecht hoopt ook eens minstens meer dan honderdduizend bezoekers naar het museum te halen.

 

Bericht op site van Dordrechts Museum:


Naar aanleiding van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden organiseert het Dordrechts Museum in het voorjaar van 2014 een grote tentoonstelling over de vermaarde kunstverzameling van koning Willem II en zijn relatie met de Romanovs.

Er wordt een beeld gegeven van de pracht en praal aan het hof van Willem II en Anna Paulowna. De beroemde schilderijencollectie en de noodlottige geschiedenis daarvan staan centraal. Een vergeten hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. Willem II had een voor Nederland unieke collectie schilderijen van oude en eigentijdse meesters bijeengebracht. Werk van Vlaamse primitieven, Italiaanse schilders en van vele Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw werden tentoongesteld in de Gotische Zaal bij Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Na de dood van Willem II in 1849 zagen de erven zich genoodzaakt - vanwege hoge schulden aan de Russische tsaar - tot verkoop van de collectie.

In nauwe samenwerking met de Hermitage in St. Petersburg en de Villa Vauban - Musée d'Art de la Ville de Luxembourg.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.