RTL nieuws: ,,Teveel ambtenaren wonen buiten hun werkplaats"

02 februari 2013

DRECHTSTREEK - Teveel ambtenaren en teveel topambtenaren, zoals de gemeentesecretaris, wonen niet in de plaats waarvoor zijn werken. RTV nieuws heeft een onderzoek daarnaar ingesteld.

De gemeentesecretaris van Dordrecht, Martien van der Kraan, staat niet op het kaartje, maar hij woont nog in Nootdorp waar hij eerder wethouder was. De gemeentesecretaris van Ambacht wordt wel genoemd als niet wonend in Ambacht. Dat geldt ook voor Strijen en Binnenmaas en Hardinxveld/Giessendam. In de regel wordt gezegd dat het bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst geen verplichting is in de werkplaats ook te gaan wonen. In het verleden voerde hier PvdA/raadslid Jan L. van Eldik altijd strijd tegen. Columnist Kees Thies schreef er enige tijd ook over in Ad De Dordtenaar toen een burgemeester uit de Hoeksche Waard werd in Dordrecht. Ook binnen andere werkvelden gebeurt het vaker dat sleutelfiguren niet meer in de werkplaats wonen.

RTL nieuw geeft als achtergrond:

Tweederde van de gemeentesecretarissen woont niet in de gemeente die hij of zij bestuurt. Dat is vaker dan gewone ambtenaren, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder 268 gemeenten in Nederland.

De gemeentesecretaris is de baas van alle ambtenaren in een gemeente. Slechts 91 van de 268 gemeentesecretarissen wonen in de gemeente waar ze werken, dat is 34 procent. Onder gewone ambtenaren is het percentage veel hoger, namelijk 52 procent.

Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga vindt het een slechte ontwikkeling. Volgens hem moeten gemeentesecretarissen het goede voorbeeld geven, omdat anders gewone ambtenaren ook veel vaker niet naar hun werkgemeente verhuizen. "Dan verdwijnt een belangrijk element dat we vroeger hadden, dat de ambtenaren hun gemeente goed kennen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.