RTV Dordrecht laat Wim van Wijk aan het woord als gids over de watersnoodramp 1953

03 februari 2013
RTV Dordrecht laat Wim van Wijk aan het woord als gids over de watersnoodramp 1953

DORDRECHT - In Gesprek van RTV Dordrecht staat woensdag 6 februari nog in het teken van de watersnoodramp 1953 met boekenschrijver en journalist WIM VAN WIJK als gids. Hoe bouw je de dijken anno 2013 en in de toekosmt en hoe liep het water vroeger rondom Dordt? Dat waren vragen.

Hij wandelde met Ad van den Herik en anderen door het centrum van Dordrecht. Door ANP-journalist Barend Mensen werd Dordt vooral de eerste dagen het middelpunt van de reddingsacties richting Zeeland en Zuidhollandse eilanden.  Het eerste bericht over de ramp beschreef immers de ramp vanuit Zwijndrecht en Dordrechtrs perspectief.

Wim van Wijk werd geboren in de Biesbosch, te midden van het water. Volgens zijn onderzoek had Dordrecht twee doden in 1953 te betreuren op de 1836 slachtoffers in totaal.  Dordrecht kwam niet echt onder water te staan doordat elders in de regio de dijken eerder doorbraken met vooral dramatische gevolgen in de Hoeksche Waard voor 's-Gravendeel.

Wethouder water anno 2013 Piet Sleeking vond het waardevol om de wandeling nog eens mee te maken. Als de waterstand gaat stijgen in de toekomst zouden er aanvullende maatregelen nodig zijn om het gebied Dordrecht en omgeving veilig te houden. ,,Op lange termijn moeten we denken, want je kunt het niet van de ene op de andere dag veranderen".  Wim van Wijk wees erop dat niet kan worden gezegd dat het water nooit mjeer een bedreiging kan worden voor het eiland van Dordrecht. Het water van de Zee is een bedreiging, maar ook het rivierwater.

Het is te zien via YOU TUBE:

In Gesprek Met .... o.a. Wim van Wijk na.a.v. de watersnoodramp van 1953. (6 februari 2013):

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.