Preventief fouilleren ook in en rond binnenstad

06 februari 2013
Preventief fouilleren ook in en rond binnenstad

DORDRECHT - De politie mag voortaan ook preventief fouilleren in een deel  van de binnenstad en  de negentiende-eeuwse schil.  Burgemeester  A. Brok heeft daartoe deze gebieden aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Preventief fouilleren blijft mogelijk in delen van Krispijn en  Crabbehof-Noord. De burgemeester verwacht dat deze maatregelen zullen helpen de overlast te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Sinds april 2011 zijn delen van Krispijn en Crabbehof-Noord aangewezen als gebied waar de politie preventief mag fouilleren. De politie had hierom verzocht, omdat juist in dit gebied veel incidenten met (vuur)wapens waren gemeld. In april 2012 is de aanwijzing verlengd. Sinds die tijd heeft de politie vier keer een fouilleeractie gehouden, waarbij in totaal 27 slag- en steekwapens in beslag zijn genomen, evenals soft- en harddrugs. In de afgelopen twee jaar is het aantal incidenten met wapens gedaald in deze gebieden. Omdat er in delen van het centrum (zoals de Spuiweg, Statenplein en Weizigtpark) ook relatief veel incidenten met wapens waren, heeft de burgemeester besloten ook deze gebieden aan te wijzen.
 
Succesvol 
,,Preventief fouilleren is een zwaar middel, omdat de politie dan iedereen mag fouilleren” zegt wethouder R. Reynvaan, voorzitter van de Taskforce Aanpak overlast in de openbare ruimte. ,,Daarom wordt het gebied nauw begrensd. Delen van het centrum waar geen incidenten met wapens waren, vallen er niet onder. Maar ook in die gebieden gaat de aanpak van de overlast door. We hebben al veel bereikt met de aanpak van dak- en thuislozen, onder meer door de opening van woonvoorzieningen als Domus aan de Amnesty Internationalweg en RIBW Reeweg-Zuid. We gaan nu naar een bredere aanpak van overlast, waarbij we succesvolle maatregelen uit de Colijnstraat ook inzetten in het centrum.’’
 
Handhavingsteam 
Dat betekent onder meer de inzet van een handhavingsteam, dat de overlastgevers en hun omgeving, zoals familie, dicht op de huid zit. In de Colijnstraat heeft dit geleid tot een forse vermindering van de overlast. 
De aanwijzing tot gebied waar de politie preventief mag fouilleren duurt tot 1 januari 2014. Die termijn kan worden verlengd, maar de burgemeester gaat daar alleen toe over als de politie met cijfers kan aantonen dat het nodig is.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.