Sportboulevard ontsnapt aan ernstig ongeval

24 januari 2013
Sportboulevard ontsnapt aan ernstig ongeval

DORDRECHT - Afgelopen nacht is er in het Sportboulevard bij het wedstrijdbad een 20 kilo zware lamp naar beneden gevallen en kwam tercht op de rand van het zwembad. Zwemmers van de zwemvereniging MNC troffen dit donderdagochtend aan en schrokken zich een hoedje. Wanneer er iemand onder had gelopen, dan had deze persoon het waarschijnlijk niet meer na kunnen vertellen.

Het incident toont veel gelijkenissen met het ongeval ruim een jaar geleden in Tilburg, waar een geluidsbox naar beneden kwam en het leven van een baby kostte.

Oorzaak
De lampen zijn bevestigd met beugels. De meeste onderdelen van de ophanging zijn thermisch verzinkt, maar de bouten zijn van roestvrij staal. Door de bijzondere klimaatomstandigheden in een zwembad in combinatie met de aanwezigheid van chemische stoffen, is dit materiaal zeer gevoelig voor aantasting. Optisport, gemeente en installatiebedrijf Andriessen erkennen gezamenlijk dat dit materiaal niet gebruikt had moeten worden.

Actie
Naar aanleiding van dit rapport en andere geconstateerde gebreken en risico’s in het gebouw van de Sportboulevard, zijn gemeente, Optisport en Andriessen al enige tijd in gesprek over de aanpak. Er zou op korte termijn een voorstel naar het college van burgemeester en wethouders gaan voor de financiering van de herstelwerkzaamheden.
 
Conclusie
Wethouder RinetteReynvaan van sport is geschrokken van het incident. ,,Ik vind dit zeer ernstig. Gelukkig is er niemand gewond geraakt, maar het had fatale gevolgen kunnen hebben. De veiligheid van de bezoekers staat voorop, daarom is het bad direct gesloten en worden er nu direct maatregelen getroffen. Ik vind dat het te lang geduurd heeft na het rapport van maart, ook al valt het nog binnen de norm van een jaar. Achteraf moeten we ook constateren dat het gebrek ernstiger was dan toen gerapporteerd.

Om veiligheidsredenen is het wedstrijdbad en een gedeelte van het recreatiebad direct gesloten. De komende dagen worden alle bevestigingen van de plafondlampen en de luidsprekers vervangen. In de loop van vrijdag wordt duidelijk wanneer het wedstrijdbad en het afgesloten gedeelte van het recreatiebad weer normaal kunnen worden gebruikt.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.