Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk worden samengevoegd

07 februari 2013 door Hennie van der Zouw
Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk worden samengevoegd

DRECHTSTEDEN - Dinsdag 5 februari hebben de leden van de Drechtraad het voorstel ‘Organisatie uitvoering Participatiewet Drechtsteden’ besproken. Meer precies betrof de discussie in de Drechtraadcarrousel het onderdeel werk en inkomen van de Participatiewet. De Drechtraadsleden hebben de hoofdlijnen van de aanpak in de Drechtsteden onderschreven. De Drechtraad besluit op 5 maart over  de samenvoeging van de Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk. 

De Drechtsteden zijn al in 2012 begonnen met de voorbereidingen van de Wet 'Werken naar Vermogen' en zijn daarmee verder gegaan voor de Participatiewet, die de Wet 'Werken naar Vermogen' gaat vervangen. Het Drechtstedenbestuur is onlangs akkoord gegaan met de hoofdlijnen van de aanpak in de Drechtsteden. Die hoofdlijnen zijn:
 
Er komt één werkgeversbenadering voor mensen die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt.
 
De Gemeenschappelijke Regeling Drechtwerk houdt op te bestaan: onderdelen van Drechtwerk worden ondergebracht bij de GR Drechtsteden. Het detacheringsbedrijf van Drechtwerk (Drechtwerk  Personeel) en de Sociale Dienst Drechtsteden worden samengevoegd.
 
Voor de mensen die na 1 januari 2014 een beroep doen op de Participatiewet, komt er dienstverlening waarmee zij aan de slag kunnen in een baan onder reguliere voorwaarden, met loondispensatie of in vrijwilligers werk. 
 
Van aanbesteden naar inbesteden. Dat wil zeggen dat gemeenten en regio  voor zoveel mogelijk werk voor de bestaande werkbedrijven van Drechtwerk: facilitair, groen en catering zorgen. 
 
Partner in Zelfstandigheid blijft daarbij voor de dienstverlening uitgangspunt. 
 
De participatiewet
Het kabinet dient in het eerste kwartaal 2013 een wetvoorstel uitvoeringsregeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt in: de Participatiewet. De nieuwe wet verplicht gemeenten en bedrijven meer te doen om mensen aan werk te helpen, ongeacht hun opleiding of eventuele beperking. Het kabinet denkt dat gemeenten dat op lokaal niveau beter en goedkoper kunnen en bezuinigt op de kosten. Daar draaien gemeenten voor op, als ze niet genoeg werk scheppen. Bestaande regelingen als de Wajong (voor arbeidsongeschikte jongeren) en de WSW (voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking) houden op te bestaan. De participatiewet is eigenlijk een vervolg op de al in gang gezette wet Werk en Inkomen. 
 
De hoofdlijnen van de Participatiewet:
- één wet die de WWB, de WSW (Sociale werkvoorziening) en een gedeelte van de Wajong vervangt. 
- grote ondernemingen met 25 of meer personeelsleden moeten op termijn 5% werknemers met een beperking in dienst hebben. 
- de Participatiewet heeft geen gevolgen voor wie nu al een Wajong-uitkering heeft. De huidige Wajongers worden niet herkeurd en ook hun uitkering wordt niet verlaagd. De Wajong is vanaf 1 januari 2014 alleen nog toegankelijk voor jonggehandicapten die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Mensen die in het nieuwe systeem niet meer in aanmerking komen voor beschut werk of de Wajong kunnen een beroep doen op de gemeente. De verwachting is dat dit tot een extra aanloop van slechts enkele klanten per maand zal leiden 
- de Wsw wordt vanaf 1 januari 2014 afgesloten voor nieuwe werknemers. Het kabinet geeft gemeenten de ruimte om zelf beschut werk te organiseren voor mensen die enkel onder beschutte omstandigheden kunnen werken. Voor mensen die nu al met een Wsw-indicatie werkzaam zijn in de Sw-sector verandert er als gevolg van de nieuwe wet niets. Zij houden dezelfde rechten en plichten. 
- gemeenten krijgen een grote beleidsvrijheid waarmee zij moeten zorgen dat er zoveel mogelijk mensen actief worden, het liefst op de arbeidsmarkt. Gemeenten kunnen daarbij gebruik maken van loondispensatie, een instrument waardoor de kosten voor de werkgever worden beperkt.
 
Het kabinet wil de noodzakelijke wetgeving in het voorjaar van 2013, na advies van de Raad van State, bij de Tweede Kamer indienen.
 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.