Gemeenteraadraadslid Bert Staat uit Dordrecht opgenomen in Ramsey Nasr literatuur

11 februari 2013

DORDRECHT - De aftredende dichter des vaderlands RAMSEY NASR heeft gemeenteraadslid Bert Staat uit Dordrecht, lid can de fractie ChristenUnie / SGP, opgenomen in de literatuur. De naam Staat is immers verbonden aan een relletje rond de opening van de Calvijn-expositie in de Grote Kerk in Dordrecht. Het Reformatorisch Dagblad (RD) roept dat in herinnering in een terugblik op het tijdperk RAMSEY NASR.

Veel media gaven lucht aan het gegeven in bepaalde kringen dat een vers in de Dordtse kerk, door Nasr voorgedragen, geheel niet passend werd geacht in relatie tot een Calvijnopening. RD: ,,Ter plekke werd hij aangesproken door predikanten en SGP-politici, die hem verweten dat hij een blasfemisch gedicht had geschreven. Sommige gereformeerde toehoorders hadden echter onder al die schokkende taal de vragen van een zoekende ziel gehoord. Zoals dr. H. van den Belt het in deze krant verwoordde: „Nasr is aangelopen tegen een beeld van een god die alleen maar veroordeelt (...). Het is jammer dat hij na afloop in dit beeld is bevestigd.”

Nasr blikt zelf ook terug in de bundel ”Mi have een droom”  „Meneer Staat is niet gekomen om te discussiëren, maar om te straffen. „U zult zich hiervoor moeten verantwoorden.” (...) Waarom weet ik niet, maar ik wil vriendjes worden met meneer Staat. Ik tracht hem uit te leggen hoezeer ik geraakt ben door de psalmen in de Bijbel. Ik weid uit over hun literaire kracht. Hij schudt zijn hoofd. ”Het is de waarheid hoor.” Het is alsof je met een kind staat te praten.”

Het RD laat weten niet iets op te hebben met de dichter des vaderlands, die volgens de krant regelmatig mensen tegen de haren instreek.

Het Nederlands Dagblad (ND) denkt duidelijk milder en genuanceerder over de dichter.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.