Politiek oordeel over fouten Sportboulevard Dordrecht over vier weken

13 februari 2013
Politiek oordeel over fouten Sportboulevard Dordrecht over vier weken

DORDRECHT - Een definitief politiek oordeel over de fouten rond de aanleg van de Sportboulevard is nog niet uitgesproken. Over vier weken wordt het debat vervolgd. In het volle Stadhuis bleven teveel vragen onbeantwoord. Symbool stond de lamp, die met twee keer zo dure schroeven was opgehangen in het zwembad. Zink was de helft goedkoper, maar toch ging de monteur met ander materiaal omhoog dan in het bestek stond. Volgens de politieke leider van Beter voor Dordt (BVD) deed wethouder Rinette Reynvaan het goed in het debat. Zijn twitter bericht: "Ik heb 't haar al eerder gezegd maar toch: geen dag spijt van keuze Rinette Reynvaan als BVD wethouder;  wat n kanjer is t toch.

RTV Rïjnmond:

Thijs Blom kon namens RTV Rijnmond verslag doen. Zijn verslag nemen we met toestemming over. Peter Tromp kondigde namens RTV Dordrecht aan, dat vanavond (woensdag) vanaf 18 uur ook wordt bericht over het sportdebat.

Het debat over de neergestorte lamp en andere problemen bij de Sportboulevard in Dordrecht is dinsdag rond middernacht als een nachtkaars uitgegaan. Omdat burgemeester en wethouders tal van vragen niet direct konden beantwoorden, werd in het Dordtse Stadhuis besloten het debat over vier weken voort te zetten.

Een politiek oordeel over het college van B&W werd door de gemeenteraad daarom nog niet geveld. Wel waren er veel kritische vragen over de rol van wethouder Rinette Reynvaan (sport), haar collega Piet Sleeking (bouwtoezicht) en burgemeester Arno Brok (veiligheid).

Verbazing over vragen
Diverse vragen waren al voor het debat ingediend en door het college van B&W schriftelijk beantwoord. "En als er zo veel meer vragen leefden, waarom zijn die dan niet meteen ingediend", vroeg wethouder Reynvaan zich af. "Nou, die vragen waren zo logisch, wij gingen er van uit, dat ze daar het antwoord wel op wisten", zei PvdA-raadslid Joke Heijmans.

Namens de oppositie toonde ze zich verbaasd, dat het college niet in staat bleek om in haar ogen simpele vragen te beantwoorden: "Wanneer wist wethouder Reynvaan nou precies dat die schroeven niet deugden? En wat deed burgemeester Brok toen hij een brief kreeg van de Inspectie Leefbaarheid en Transport, om binnen een week problemen te melden?"

Onduidelijkheid over brieven Inspectie
De oppositie zette zwaar in op liefst drie brieven van de (voormalige VROM-) Inspectie, waarin gewag werd gemaakt van problemen met de veiligheid in zwembaden. Wat deed het college er mee? Nelleke de Smoker (D66) erkende dat de gemeenteraad er één onder ogen kreeg: "dat was via een raadsinformatiebrief en daar sloegen we zelf niet op aan."

Merkwaardig genoeg vroeg de inspectie in april 2012 aan het Dordtse college van B&W opheldering over de situatie in het bad van de Sportboulevard, maar kwam diezelfde inspectie een maand later met een rapport, waarin zwart op wit staat, dat de accommodatie veilig is. "Tsja, dat snap ik ook niet", zei Heijmans.

Verwijten onterecht
Wethouder Reynvaan kreeg onder meer het verwijt dat ze niet persoonlijk kennis had genomen van een rapport, waarin stond dat de schroeven van de lampen in het plafond binnen een jaar moesten worden vervangen. "Onterecht", vindt ze nog steeds, "ik hoef niet alles in detail te weten en ging er altijd vanuit, dat deskundige adviezen kloppen."

Dat advies was afkomstig van het bureau Corrodium en bleek onjuist. De veelbesproken - ruim 18 kilo wegende lamp - donderde na tien maanden naar beneden. De gemeenteraad wil over vier weken horen, of de wethouder er wel in zou zijn geslaagd om alle foute schroeven tijdig te vervangen. "Wij hebben althans geen plan gezien", zei Cor van Verk (PvdA).

Omgevingsdienst weer onder vuur
De gemeenteraad wilde van wethouder Sleeking weten waarom er geen adequaat toezicht is geweest tijdens de bouw van de nog maar twee jaar oude accommodatie. Opnieuw werden er vragen gesteld over het functioneren van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, die ook al onder vuur lag in andere heikele kwesties.

"In dit geval niet terecht", oordeelt Sleeking, "het toezicht werd gedaan door een deskundig bureau en de omgevingsdienst moest alleen controleren of dat bureau het toezicht uitvoerde en de rapportages klopten. Niet om hetzelfde werk te doen. De dienst treft geen blaam". Ook in dit geval lijkt het bureau (in dit geval BBL) te hebben gefaald.

Extra 1,6 miljoen euro
Burgemeester Brok moet van de gemeenteraad nog uitleggen of de brandweer op de hoogte was van het feit, dat het bij grote calamiteiten noodzakelijke communicatiesysteem C2000 nog niet was aangelegd in de Sportboulevard. Hij reageerde daar dinsdagavond volgens Wim van der Kruijff (CDA) "nogal cryptisch op".

Het ontbreken van C2000 is één van de 92 verbeterpunten, die door wethouder Reynvaan aan de gemeenteraad werd voorgelegd. Daarnaast lag een verzoek om 1,6 miljoen euro beschikbaar te stellen om alle problemen te verhelpen. Ook dat blijft vier weken liggen.

Sportclubs teleurgesteld
Het debat werd op de publieke tribune onder meer gevolgd door vertegenwoordigers van de sportclubs, die de al bijna 60 miljoen euro kostende accommodatie gebruiken. Toen het debat als een nachtkaars uitgang reageerden zij teleurgesteld. "Wij hebben als clubs al gevraagd om een kopie van het rapport, waarin staat wat er mis is", zegt Rob Weeda.

De man van de Onderwater Sport Club zegt het echter nog niet ontvangen te hebben: "En van dit debat ben ik ook geen snars wijzer geworden. Ik zou graag aan onze leden vertellen dat ze veilig kunnen sporten". Wethouder Reynvaan laat desgevraagd weten dat dat laatste zeker het geval is.

Bron RTV Rijnmond

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.