Interkerkelijke bijeenkomst voor de troonswisseling in Grote Kerk

21 februari 2013 door Hennie van der Zouw
Interkerkelijke bijeenkomst voor de troonswisseling in Grote Kerk

DORDRECHT - In  de Grote Kerk van  Dordrecht zal op maandag 29 april worden stilgestaan bij de troonswisseling op 30 april.  Dat gebeurt in een interkerkelijke  gebedsbijeenkomst , die om acht uur begint. De samenkomst wordt in de oudste stad van Holland breed gedragen. De Raad van Kerken heeft het initiatief genomen. 

De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de interkerkelijke bijeenkomst op 29 april ligt bij een breed samengestelde commissie met vertegenwoordigers uit verschillende kerkelijke richtingen. Dat past in de nieuwe lijn van de Raad van Kerken Dordrecht die zich wil ontwikkelen tot een zo breed mogelijk gedragen platform.  In december maakte de Raad van Kerken in Dordrecht een doorstart.  Zo wordt samengewerkt met de Stichting Reformatie Instituut (RID) nog onderwerpen op het vlak van de historie met als hoofdpunt de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode in 2018-2019.  De Raad van Kerken hoopt ook dat het mogelijk is om een jongeren geloofsplatform te vormen, dat zo breed mogelijk is samengesteld. Naast de bijeenkomst op 29 april wordt ook gewerkt aan een 4 mei herdenking in de Singelkerk samen met het RID.

De troonswisselingsbijeenkomst wordt gezien als een unieke bijeenkomst aangezien zo'n historisch moment de laatste keren maar één keer in de ruim dertig jaar voorkomt.

Beatrix

Na de aankondiging van de komende troonsafstand van Koningin Beatrix groeide bij kerken in Dordrecht het verlangen om vanuit het geloof inhoudelijk stil te staan bij de historische gebeurtenis op 30 april.  Een interkerkelijke gebedsbijeenkomst aan de vooravond van de troonswisseling in de kerk - die symbool is voor de stad - wordt als meest passend beleefd.

Volgens de voorzitter van de Raad van Kerken, Hans Berrevoets, is Dordrecht voor de historie en voor de verbondenheid tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau van groot belang. Op de eerste vrije Statenvergadering in de Refter van het Augustijnenklooster van Dordrecht, onder voorzitterschap van Marnix van Sint- Aldegonde, werd op 19 juli 1572 besloten dat Willem van Oranje weer Stadhouder werd.  Na de besluiten in wat later de Statenzaal van het Hof ging heten, ontpopte de Prins van Oranje zich met steun van twaalf Hollandse steden en later meer bondgenoten tot vader des vaderland in de strijd voor onafhankelijkheid van de Spaanse koning.  In Dordrecht werd daarom , op 19 juli 1572 volgens historici onbedoeld, toch Nederland geboren.

Op de plaats van de interkerkelijke gebedsbijeenkomst van 29 april 2013 ging de prins van Oranje in maart 1574 aan het avondmaal.   In 1577 liet Stadhouder Willem van Oranje ook een dochter in de Grote Kerk dopen.  Later – in 1672 en 1747 - speelde Dordrecht een belangrijke rol bij de terugkeer van een Oranje als Stadhouder. Daarna brachten Oranjes nog vaak een bezoek aan de Grote Kerk en het Hof.

De historische betekenis van Dordrecht bleek ook nog eens in oktober 2001  toen kroonprins Willem –Alexander zijn bruid Maxima liet kennis maken met Dordrecht en allereerst op bezoek kwam in het Hof van de vrije Statenvergadering van 19 juli 1572, waar de basis werd gelegd voor de blijvende rol van het Huis van Oranje in de Republiek der zeven provinciën en later in het Koninkrijk Nederland.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.