Problemen met vergunning pand Koffie Met

20 februari 2013
Problemen met vergunning pand Koffie Met

DORDRECHT -  Precies een jaar na de start van Koffie Met aan de Grotekerksbuurt 44 dreigt het intiatief te moeten uitwijken naar een andere locatie. De gemeente Dordrecht heeft besloten de exploitatievergunning voor het pand met ingang van 1 april in te trekken. Er mogen vanaf die datum geen horeca-activiteiten meer plaatsvinden. "Een enorme teleurstelling", aldus Arjen Catsburg, verantwoordelijk voor de horeca in Koffie Met, "Onze versgebakken wafels en koffiespecialiteiten trekken mensen met wie we anders niet zo snel in gesprek zouden raken. Het verlaagt de drempel enorm. Uit de reacties in ons gastenboek blijkt dat mensen die in eerste instantie binnenkomen voor een wafel, verrast worden door de bijzondere sfeer en dan toch een gebedsbriefje invullen."

Volgens de gemeente blijkt uit inspectie dat er geen sprake is van ondersteunende horeca en dat daarom de vergunning in 2012 ten onrechte verstrekt is. Catsburg begrijpt hier niets van. "De inspecteurs zijn langs geweest op een moment dat Koffie Met gesloten was. Hoe kunnen ze dan een goed beeld hebben gekregen van wat onze vrijwilligers doen? In Koffie Met draait het om ontmoeting en gebed. We willen christenen en niet-christenen met elkaar in contact brengen, voor elkaar bidden en op die manier mensen bemoedigen. Dat is hard nodig in een tijd waarin mensen zorg hebben over hun toekomst en die van hun kinderen. Koffie Met kiest hiervoor een hele laagdrempelige en vernieuwende weg. Het zou jammer zijn als we daar nu mee moeten stoppen."
 
Op dit moment loopt er een bezwaarprocedure tegen de beslissing van de gemeente vanuit Stichting Opvang Jeugdevangelisatie, eigenaar van het pand. De leiding van Koffie Met beraadt zich ondertussen op de toekomst. Tot 1 april zal Koffie Met geopend zijn volgens het huidige concept, wat er daarna gebeurt is nog onzeker. "Wellicht gaan we de koffie dan gratis schenken", aldus Catsburg, "We staan ook open voor een nieuwe locatie, maar met ons budget is dat niet eenvoudig." Aanstaande donderdag is er een bijeenkomst met de vrijwilligers van Koffie Met om over de ontstane situatie te spreken.
 
Meer informatie over Koffie Met op www.koffie-met.nl
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.