Is Dordrecht klaar voor de Jan Eijkelboomstraat of Jan Eijkelboombrug?

24 februari 2013

DORDRECHT - Jacqueline van den Bergh, politiek medewerkster van de PvdA-fractie, onderzoekt de mogelijkheden om een ereburger een blijvende plek in de Dordtse historie te geven. Het gaat om de enkele jaren geleden overleden journalist en dichter Jan Eijkelboom. Eind 2012 kwam er een verzameling van zijn werk uit. Jan Eijk, zoals hij ook werd genoemd, wordt algemeen gezien als de stadsdichter na het tijdperk C.Buddingh'

Creatieve mensen voor Jan, zoals Buddingh', Otto Dicke, Kors Monster, zijn al vernoemd met een straat, of plein. Eijkelboom werd in 1926 geboren en was ruim vijftig jaar betrokken bij de Dordtse samenleving. Hij werkte ook enige als gemeentevoorlichter, hoofdredacteur van dagblad de Dordtenaar en bij landelijke bladen.

Jacqueline schrijft over Jan Eijk om reacties te krijgen. Ze meldt:

 

AN EIJKELBOOMSTRAAT OF JAN EIJKELBOOMBRUG ...
Al enige tijd ben ik aan het bekijken of er een straat, plantsoen, weg of laan  - dat de naam Jan Eijkelboom draagt - kan komen in Dordrecht. Jan Eijkelboom (journalist, dichter, schrijver, vertaler) was ereburger en stadsdichter (voor het leven) van Dordrecht. Dat Jan Eijkelboom dan ook terug te vinden is in onze stad zou dan ook heel goed zijn.

De familie van Jan Eijkelboom hebben een voorkeur uitgesproken voor een smal straatje naast het Dordrechts Museum. Dat past wel bij Jan, bij het Museum waar ook een gedicht van hem op de zijmuur staat. Maar het is een heel klein straatje.

Maar zou ook bijv. de brug die er gaat komen naar de Stadswerven vanuit de binnenstad zijn naam kunnen dragen, de Jan Eijkelboombrug met eventueel ook een gedicht erbij?

Moet het vooral klein en intiem of juist wat beeldbepalender? Of zit er nog iets tussenin?

Graag hoor ik jullie suggesties.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.