Teun Stortenbeker morgen in Gesprek Met op RTV Dordrecht

26 februari 2013
Teun Stortenbeker morgen in Gesprek Met op RTV Dordrecht

DORDRECHT -  Hij stond aan de wieg van de evangelische verslavingszorg in Dordrecht. Teun Stortenbeker wordt daarmee bedoeld. Hij neemt dit jaar afscheid als algemeen directeur van De Hoop GGZ met inmiddels vijfhonderd personeelsleden. Ad van den Herik spreekt met hem in zijn programma In Gesprek met (woensdag vanaf 18 uur). As maandag is de herhaling.

Het verhaal begint in 1975-1976 toen de Hoop in een Hofje achter de Spuiweg in de binnenstad begon. Teun noemt nog steeds de Spuiweg als Boulevard van Hoop en dat naam van het Hofje de Hoop achter de Spuiweg sluit daarbij aan. Teun was de eerste werknemer en kwam als projectelder/maatschappelijk werker binnen.   Stortenbeker voelde zich ook door God geleid om in Dordrecht aan de slag te gaan.....

De formule van de Hoop is volgens Teun naast iemand te staan en in iemand geloven. Dat loopt niet vanzelf. Er zijn ook vaak teleurstellingen geweest. Stortenbeker zegt dat het haalbaar is, ondanks alles, dat vijftig tot zestig procent van hun verslaving wordt afgeholpen. Daarbij wordt door hem wel aangegeven dat na mogelijk meer pogingen veertig procent van de mensen echt clean wordt. Stortenbeker noemt verslaafden ook mensen, die risicovol gedrag hebben gehad. Ad van den Herik vraagt hem wel: wanneer is iemand verslaafd? Hij heeft als kritische vraag of Teun aan God is verslaafd. ,,Ik heb altijd de vrije keuze waarmee ik wel of niet bezig ben. Verslaafden zitten vast aan een middel dat bepalend is voor hun bestaan.

Geloven wordt bij de Hoop niet opgelegd. Het is een vrije keuze, aldus de scheidend directeur.

Moet Dordrecht trots zijn op de Hoop, vraagt Ad van den Herik zich nog af.  Een burgemeester heeft dat eens uitgesproken, aldus Stortenbeker. Hij noemt niet de naam, maar dat was Ronald Bandell.  In het verleden was de relatie De Hoop - gemeente moeizaam. ,,We hebben leren vechten",aldus Stortenbeker.

Of de Hoop verder zal groeien, is voor Stortenbeker de vraag. De ontwikkeling is dat mensen ook meer in hun thuissituatie geholpen moeten worden

(in gesprek met is het programma van Ad van den Herik met achter de camera Fokko van der Straaten).

 

 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.