Citaat uit Pieter Bas wordt zaterdag onthuld op honderdste geboortedag van Godfried Bomans

26 februari 2013
Citaat uit Pieter Bas wordt zaterdag onthuld op honderdste geboortedag van Godfried Bomans

DORDRECHT - De stad Dordrecht haakt zaterdag 2 maart in op de honderdste geboortedag van GODFRIED BOMANS. Zijn debuutboek begon immers in de persoon van Pieter Bas, mogelijk leerling van het Johan de Wittgymnasium, in Dordrecht. Zelfs het Haarlems Dagblad (HD) besteeedde aandacht als Bomans en Dordrecht, terwijl die plaats de echte Godfried Bomans stad is, zoals C.Buddingh' bij Dordt hoort.

persbericht:

Eind december 2011 vond in Dordrecht het succesvolle Bomansfestival plaats. Het was toen 75 jaar geleden dat de auteur Godfried Bomans debuteerde met zijn boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas. In de eerste honderd pagina’s van dit boek beschreef Bomans het leven van de jonge Pieter Bas en zijn familie tegen het decor van de stad Dordrecht van de vorige eeuw. Ook nu op 2 maart, zijn 100e geboortedag wil de Bibliotheek A tot Z graag stil staan bij deze bijzondere schrijver die vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland was, meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam heeft staan. Op de wand van de studie- en werkruimte in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153 wordt een citaat onthuld, een fragment uit Pieter Bas. Verder is tijdens de openingstijden in deze ruimte doorlopend een filmvoorstelling te zien met speelfilms, verfilmde verhalen en oude televisiefragmenten waarin Bomans optreedt.

Citaat Bomans

Het citaat dat op 2 maart in de Centrale Bibliotheek zal worden onthuld, is een fragment uit Pieter Bas. Afgevaardigden van de werkgroep die eind december 2011 onder coördinatie van de Bibliotheek A tot Z het Bomans festival heeft georganiseerd, hebben een citaat gekozen uit Pieter Bas met een verwijzing naar Dordrecht om Bomans in deze stad blijvend te herinneren. In deze werkgroep zaten naast medewerkers van de Bibliotheek A tot Z, onder andere de journalist Hans Berrevoets, het Godfried Bomans Genootschap en Gé Vaartjes (biograaf van Bomans).

Het vervaardigen en aanbrengen van deze citaat is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Dordrecht en is bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken naar het werk van Godfried Bomans en ze te prikkelen een boek van deze nog steeds zo populaire schrijver te gaan lezen.

Nederland Leest in november

De landelijke Nederland leest campagne dat elk jaar in november plaatsvindt, nodigt iedereen uit met elkaar in gesprek te gaan over één bepaald boek. Dit jaar staat het boekje van Bomans Erik of het klein insektenboek centraal. Alle bibliotheekleden van 18 jaar en ouder krijgen in november dit boekje cadeau en kunnen het in de bibliotheek gratis afhalen. Ook dan zal de Bibliotheek A tot Z volop aandacht besteden aan Godfried Bomans en zijn werk.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.