Kees Thies vraagt zich af:: hoeveel stappen zitten we zelf van armoede af?

27 februari 2013

DORDRECHT - Het Grote Armoededebat staat voor woensdag 20 maart vanaf zeven uur op het programma in centrum de 'Buitenwacht' aan de Bosboom Toussaintstraat 67. De journalisten Thijs Blom en Kees Thies presenteren dat debat vanuit het gezichtspunt van de mediawereld. In de aanloop naar het onafhankelijke Stadsdebat, zette Kees Thies in zijn column zijn gedachten meer. Met toestemming publiceert Dordrecht.net hieronder zijn verhaal.

Kees Thies:

"Over een week of wat mag ik medepresentator zijn van een debatavond over armoede in Dordrecht. Dat debat, op woensdagavond 20 maart, vindt nu eens niet plaats in het Dordrechts Museum, maar in het ontmoetingscentrum De Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat. Ter voorbereiding ging ik daar, samen met enkele collega-journalisten, op bezoek en dat maakte veel indruk. In het voormalige kerkgebouw aan de Bosboom Toussaintstraat werden wij namelijk verwelkomd met een royale lunch die al uitnodigend op een grote tafel stond uitgeserveerd. Precies op het tijdstip van aanschuiven, op zo’n anderhalve meter naast onze lunchtafel, deelde de voedselbank, zoals elke week, voedselpakketten uit".

"Dus, terwijl wij ons tegoed deden aan een copieuze lunch, kwamen plaatsgenoten zich melden voor ‘hun’ doosje met levensmiddelen. Ik geneerde me een beetje dat ik zo aangenaam aan de dis zat, onder het toeziend oog van mensen die het blijkbaar niet rooien zonder zo’n aanvullend levensmiddelenpakketje. Nou was dit niet mijn eerste kennismaking met een voedselbank, want beroepshalve heb ik er gedurende mijn loopbaan al veel bezocht".

"Tóch was dit anders, niet alleen vanwege deze bijzondere ‘enscenering’, maar vooral vanwege de openlijkheid die blijkbaar gepaard gaat met de armoede van vandaag de dag. Armoede is al lang niet meer iets waar mensen zich voor schamen. Sterker nog, de meeste mensen die ik deze middag sprak, waren zeer openhartig over het feit dat ze een leven ‘onder die rode streep’ leiden. ,,Smaakt het?’’ vroeg een fors gebouwde man mij toen onze blikken elkaar kruisten".

"Hij bedoelde het niet eens cynisch, maar toch was ik even van slag. Nee, niet zozeer door zijn rechtstreekse vraag, maar omdat hij me zo bekend voorkwam. Ik durfde het die middag niet te vragen, maar nu weet ik het. Hoe lang is die winkel, waar ik toen een stofzuiger kocht, eigenlijk alweer failliet? Een vader van drie kinderen, een man van mijn leeftijd, toen nog vol van zelfvertrouwen met een vaste betrekking en een zonnig toekomstbeeld is nu één van die vele klantjes van de Voedselbank. Hoeveel gemiste hypotheektermijnen zou ik zelf eigenlijk van zo’n voedseldoosje af zitten?"
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.