PvdA staatssecretaris Jetta Klijnsma: "Dat Q-woord gaat er toch echt komen"

05 maart 2013 door Hennie van der Zouw
PvdA staatssecretaris Jetta Klijnsma: "Dat Q-woord gaat er toch echt komen"

DORDRECHT - Maandagavond 4 maart 2013 was PvdA Staatssecretaris Jetta Klijnsma in De Prinsemarij om te praten over de Participatiewet. Vele PvdA leden en belangstellenden waren naar de bijeenkomst gekomen: ook mensen uit de WSW, uit leer/werkbedrijven en re-integratie bedrijven. Het werden levendige gesprekken.

De Participatiewet bevordert re-integratie: Wie kan werken, hoort niet afhankelijk te zijn van een uitkering. Maar mensen met een bijstandsuitkering of met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking kunnen vaak moeilijk werk krijgen. Daarom neemt het kabinet-Rutte-Asscher maatregelen om deze mensen vooruit te helpen. De nieuwe regels staan in de Participatiewet die per 1 januari 2014 moet ingaan. De inhoud van de wet wordt de komende tijd uitgewerkt.

Jetta Klijnsma wilde vooral van de aanwezigen horen wat hun zorgen zijn en hun ideeën. Ook vragen die geen betrekking hadden op de Participatiewet konden worden gesteld. Maar het grootste deel van de discussie ging toch over de Participatiewet.

Quotum

Werkgevers zeggen tegen Jetta: "Niet meer het Q-woord noemen hoor". Maar Jetta wil wel een quotum, en wel 5% van het aantal werknemers moeten mensen met een beperking worden. Bij werkgevers met minimaal 25 personeelsleden. Zij gaat dat per wet regelen. Dat is het verschil met Rutte 1. Dat kabinet wilde absoluut geen quotum. Nu gaat het er toch van komen, maar niet direct. Op 1 januari 2014 gaat de Participatiewet in, maar het quotum per 2015. En dan hebben werkgevers 5 jaar de tijd om dit te regelen. Werkgevers zeggen dat zij betere alternatieven hebben. "Dat moet ik nog zien", aldus Jetta. De Partcipatiewet gaat voor de zomer naar de Tweede Kamer.

De boetes die werkgevers moeten gaan betalen als zij niet meewerken (5000 euro per persoon per jaar) gaan in een aparte pot. Een groot deel daarvan gaat naar de algemene middelen. Een ander deel naar de begeleiding in het kader van de Participatiewet.

Participatiewet moet goede wet worden

"Ik wil die wet goed maken, en heb de locale bestuurders nodig die het moeten uitvoeren", vertelde Jetta. Volgens Jetta zijn het absoluut geen fijne tijden, maar zonder de PvdA was het allemaal nog veel erger.

Vanuit de zaal kwamen vragen of het allemaal wel realistisch is. Zo zijn eerdere initiatieven als de Melkertbanen de WachW een stille dood gestorven. En er is nu een groeiende werkloosheid. Een onderwijzer van een school voor mensen met beperkingen geloofde er niet in dat zijn leerlingen werk kunnen krijgen. En een andere bezoeker veronderstelde dat werkgevers nog liever de boete betalen (5000 euro per persoon per jaar), dan al die lasten op zich te nemen.

Jetta gelooft dat het wel lukt. Zij gaat een goede wet maken. Jetta wil de gelden niet oormerken, omdat gemeenten de vrijheid moeten behouden de middelen op hun eigen manier in te zetten. Verschillen tussen gemeenten vindt zij niet erg, maar de basis moet gelijk zijn. Vandaar de wet.

Ook denkt zij erover om de periode om naar het minimumloon toe te groeien vast te leggen op 5 jaar. Uiteindelijk moet het werk gaan lonen. Op een vraag uit de zaal reageerde Jetta dat de Participatiewet alleen geldt voor mensen tot het minimumloon. Mensen die meer verdienen dan het minimumloon maar wel beperkingen hebben, moeten op een andere manier worden geholpen aan werk.

Aanbod Werk

Ook kwamen vragen over hoe Jetta denkt aan werk te komen. Er is op dit moment onvoldoende aanbod van werk en een overschot aan arbeidskrachten. Jetta ziet dat straks de arbeidsmarkt weer aantrekt. Dan zijn veel werknemers nodig. Door vergrijzing verlaten veel ouderen de arbeidsmarkt. Ook ziet zij dat het werk dat naar het buitenland is vertrokken, vanwege financiele overwegingen, weer terugkomt. Voor werkgevers wordt het aantrekkelijk om weer in eigen land te investeren.

Te weinig budget voor gemeenten

"U geeft gemeenten veel te weinig geld", zei een bezoeker, "daardoor kunnen zij de wet niet goed uitvoeren". Volgens Jetta hebben gemeenten zichzelf in de problemen gebracht door hun grondpolitiek. De kortingen op het Participatiebudget komen in 6 jaar tot stand, zodat gemeenten de tijd krijgen zich hierop in te stellen. Daarnaast komt er in 2014 80 miljoen voor Armoedebestrijding vanuit het Rijk naar gemeenten, en vanaf 2014 100 miljoen.

Aan het eind van de avond dankte Jetta Klijnsma de aanwezig hartelijk voor hun vragen en inbreng. Dit heeft zij nodig om de Participatiewet zo goed mogelijk te maken. Na afloop sprak zij nog met allerlei aanwezigen.

De Participatiewet is geen doel, maar een middel om mensen te helpen aan werk, aldus Jetta Klijnsma.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.