Museum 40-45 wil uitbreiden en ziet Nieuwe Haven graag als museumboulevard

26 maart 2013
Museum 40-45 wil uitbreiden en ziet Nieuwe Haven graag als museumboulevard

DORDRECHT – De Nieuwe Haven kan prima een museumboulevard worden. Hierdoor pleit voorzitter Theo Berendsen van het krap behuisde museum 40-45 deze week in het lentenummer van Life Style Dordrecht (LD). Het is dan  weer overal in de stad beschikbaar in een oplage van in totaal twintigduizend exemplaren. Dat herdenken stilstaan is bij het verleden is de kop op de kleurige cover van het blad, waarop ook valt te lezen dat LD bericht over modellen in de dop, de koningsdag 2013 en zwemmen in de Dordtse grachten.

Een citaat uit LD over de museumboulevard:: ,,In het Platform Stedelijke Herdenking praten we onder meer met de Vereniging Oud-Dordrecht, een club met zo’n 1100 leden”, aldus de museumvoorzitter Berendsen. “Onze contacten hebben ons al op het idee gebracht om samen een pand te betrekken en de gedachten gaan al verder dan dat. Bijvoorbeeld om samen het pand op nummer 26 te betrekken als daar het Onderwijsmuseum die tijdelijke locatie weer verlaat. Met wat fantasie zou je van de Nieuwe Haven zelfs een ‘museumboulevard’ kunnen maken: wat te denken van een vaste expositie over het wereldberoemde bedrijf Lips, of over Nederlands oudste brouwerij, De Sleutel, die al vanaf de vijftiende eeuw Dordts bier brouwde!”  Aan de Nieuwe Haven is al museum Van Gijn te vinden. Het geboortehuis van Top Naeff is ook een historische plek. De eerste vrouw die ereburgeres werd van Dordrecht, in 1953, wordt begin september met een eigen festival herdacht.

Het museum 40-45 gelooft dat er voldoende draagvlak is in de stad om het herdenken een ruimere jas te geven aan de Nieuwe Haven. In Life Style Dordrecht komt ook de voorzitter van het Platform, Hans Berrevoets (zie foto) aan het woord.  Hij vindt dat een monumentale stad als Dordrecht vol zit met bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen, die het herdenken waard zijn waardoor mensen zich nog meer thuis voelen in de stad.

In contacten met de gemeente is door historische organisaties erop gewezen dat er , gelet op de financiele crisis, veel panden lang leeg staan en dat moet worden nagedacht over een creatief gebruik. Dat is beter dan een langdurige leegstand.

Voor herdenken is in Dordrecht altijd extra aandacht op weg naar 4 en 5 mei en ook op 30 april 2013 is het door de troonswisseling een historische dag. Daarom belicht LD ook het nut van herdenken met de penvoering van Sandra de Boer.,

(op twitter bericht Henk Donkervoort als uitgever van LD regelmatig over de stand van zaken)

 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.