Dordrecht lijkt rijp te zijn voor heroprichting van belangenvereniging hondenbezitters de Gebeten Hond
DORDRECHT – Heeft Dordrecht net als een kwart eeuw geleden een belangenvereniging voor hondenbezitters nodig?
Columnist Kees Thies stelt zich die vraag, want hij merkt dat er in de binnenstad vooral nauwelijks plek is om een hond fatsoenlijk uit te laten.
Toen het nieuwe uitlaatbeleid van de gemeente Dordrecht bekend werd gemaakt in 1988 leidde dat vanuit poffertjessalon Visser tot de oprichting van de Gebeten Hond met Jaap Mol als voorzitter.
De opzet was te pleiten voor meer ruimte voor hond en zijn baas om als eerbare bewoners van Dordrecht fatsoenlijk de natuur de ruimte te geven. Uit de reacties op de website van columnist Kees Thies blijkt dat er draagvlak is om te komen tot de herleving van een belangenvereniging
Kees Thies geeft als zijn observatie in zijn column:
"Sinds ik, als onverbeterlijke asfalttijger, in het bezit ben van een hond, ontdek ik steeds meer prachtige natuurgebieden in stad en streek. Blafmans mag graag een potje rennen en dat plezier gun ik dat beestje nu eenmaal graag. Mezelf ook trouwens, want het is een heerlijk gezicht om Blafmans lekker te zien ravotten. Helaas kom je er als binnenstadsbewoner, qua uitlaatplekken, nogal bekaaid vanaf, dus struinen we tegenwoordig fanatiek de ‘buitengenbieden’ af. We hebben inmiddels mooie uitrenplekken ontdekt in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Papendrecht en Heerjansdam en als het aan Blafmans ligt is het dan ook de hoogste tijd om te emigreren".
"Nou ben ik dat niet van plan hoor, maar in Dordt (en dan vooral in de binnenstad) begin ik me als hondenbezitter wél steeds meer een paria te voelen. Die spierballentaal die onlangs weer van gemeentewege gebezigd werd (harder ingrijpen bij viervoeter-gerelateerde overtredingen) deed daar geen goed aan. Nog sneller wil men nu overgaan tot muilkorven, in beslag nemen en zelfs het afmaken van honden. Nu kan ik me wel iets voorstellen bij viervoeters die hun tanden niet thuis kunnen houden, maar door dat geblaf van de gemeente ontstaat nu wel een héél negatief beeld van honden en hondenbezitters. In deze stad en in deze regio barst het écht niet van de agressieve honden en asociale baasjes… in tegendeel durf ik zelfs te stellen. In die vele uurtjes met Blafmans (en dat oranje balletje waar ze zo dol op is) heb ik juist vooral heel veel aardige mensen ontmoet met prachtige, goed luisterende, grappige en goedmoedige honden. Mijn ‘best friend’ maakt nieuwe vriendjes en dit baasje heeft, tijdens lange wandelingen, af en toe zelfs een beetje sjans (niks tegen mijn vrouw zeggen hoor!) met leuke hondenliefhebsters. En o ja, al die mensen dragen keurig poepzakjes bij zich. Misschien zou het gemeentebestuur eens wat meer energie kunnen steken in het ontwikkelen van minder beschamende uitlaatgebieden in en rond de binnenstad. Dat smalle strookje langs de Spuiboulevard is levensgevaarlijk voor honden en op die rare helling achter het Energiehuis loop je als baasje een enkelverrekking op".
De Gebeten Hond kreeg een kwart eeuw geleden veel aandacht en zorgde voor levendige bijeenkomsten. Een hondvriendelijk beleid is ook de doelstelling van een vereniging in Leeuwarden onder die naam
(dagelijks Kees Thies bij ontbijt in AD/De Dordtenaar, reacties welkom vai de website van Kees Thies)