GGD introduceert programma Dappere Dino’s voor 6-8 jarigen van gescheiden ouders

26 maart 2013 door Hennie van der Zouw
GGD introduceert programma Dappere Dino’s voor 6-8 jarigen van gescheiden ouders

DRECHTSTEDEN - Veel jonge kinderen kunnen moeilijk wennen aan de situatie die ontstaat na een scheiding. 

Om deze kinderen te helpen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen, organiseert de GGD - samen met Careyn, Rivas, FlexusJeugdplein en Vivenz- in deze regio voor het eerst het programma Dappere Dino’s.

Dit is bedoeld voor kinderen van 6 tot 8 jaar en bestaat uit twaalf wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. Ook het programma KIES, voor 8 tot 16 jarige kinderen van gescheiden ouders, gaat weer van start. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag voor beide programma’s aanmelden.

Locatie en tijd van de bijeenkomsten worden in overleg met de deelnemers bepaald. Uitgangspunt hierbij is om de reisafstand voor de deelnemers zo veel als mogelijk te beperken. Aan beide programma’s zijn geen kosten verbonden.

Kinderen begrijpen lang niet altijd waarom hun ouders uit elkaar gaan. Ze reageren hierop soms met intens verdriet. Ook de angst om alleen gelaten te worden, hoop op een verzoening tussen de ouders, heimwee naar hoe de situatie eerst was, boosheid en schuldgevoelens komen veel voor. Juist aan deze zaken besteden Dappere Dino’s en KIES aandacht.
 
Dappere Dino’s
Dappere Dino’s sluit specifiek aan bij de ontwikkelingskenmerken en de reacties op een scheiding van 6-8 jarigen en boekt daarom – zo blijkt uit TNO-onderzoek- positieve resultaten. Kinderen vinden het programma niet alleen leuk, ze ervaren het ook als een veilige plek om over hun gevoelens te praten. Uit het onderzoek bleek verder dat ook ouders enthousiast zijn over Dappere Dino’s. Moeders vonden dat hun kind in positieve zin was veranderd. Een Dappere Dino’s groep bestaat uit maximaal zeven kinderen en komt in twaalf wekelijkse bijeenkomsten, tijdens of na schooltijd, bij elkaar. Iedere bijeenkomst duurt 45 minuten. In de bijeenkomsten wordt een veilige sfeer gecreëerd en zorgvuldig omgegaan met vertrouwelijke informatie van de kinderen. Natuurlijk worden ook ouders betrokken.
 
KIES
Dappere Dino’s is een aanvulling op het al bestaande programma KIES. Ook KIES richt zich op kinderen van gescheiden ouders, alleen is dit programma bedoeld voor kinderen van 8 tot 16 jaar. Bij KIES komen de kinderen (maximaal tien in een groep) elke week een uur bij elkaar. KIES duurt acht weken. Voor ouders zijn er twee bijeenkomsten; een informatiebijeenkomst en een evaluatiebijeenkomst. De resultaten van KIES zijn positief. Kinderen die hebben meegedaan, geven aan dat ze zich beter voelen en dat ze beter begrijpen waarom hun ouders uit elkaar zijn.
 
Aanmelden?
Het maakt niet uit of ouders lang of kort geleden gescheiden zijn, iedereen kan mee doen aan Dappere Dino’s of KIES. Na aanmelding nemen we over de locatie en tijd van de bijeenkomst nog contact met u op. Dappere Dino’s en KIES zijn kosteloos voor de deelnemers, de kosten van het programma worden door de gemeenten betaald. U kunt zich aanmelden op www.voorkomeendipzhz.nl, door te bellen naar 078- 770 8500 of te mailen naar cursus@dienstgezondheidjeugd.nl
 
De GGD Zuid-Holland Zuid (GGD ZHZ) en Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) vormen sinds 1 januari 2013 de Dienst Gezondheid & Jeugd.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.