Politie houdt grote controle in en om Dordrecht

29 maart 2013 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Op donderdagavond vond een grote controle plaats in en om Dordrecht. Op meerdere plaatsen werd een groot aantal automobilisten en andere passanten gecontroleerd. De actie richtte zich op het tegengaan van woninginbraken, overvallen en berovingen, de zogenaamde High Impact Crimes.

Deze controle hield de politie vanwege de enorme impact van dit soort misdrijven op slachtoffers. De misdrijven gaan vaak gepaard met bedreiging en/of geweld. Ze tasten heel direct het veiligheidsgevoel van mensen aan. Slachtoffers kunnen nog heel lang last houden van de gevolgen.
 
Er werd samengewerkt met de Belastingdienst, Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Marrechaussee.
 
Controles
Bij de controle werd o.a. gebruik gemaakt van automatische kentekenplaatherkenning (ANPR) waarbij de apparatuur was ingesteld op het scannen van voertuigen van personen met antecedenten op het gebied van (woning)overvallen, woninginbraken, openstaande boetes en gesignaleerden. Maar ook signaleringen uit de bestanden van de Belastingdienst. Daarnaast werden preventief personen gecontroleerd en uit de anonimiteit gehaald.
 
Twee ANPR-voertuigen scanden tussen 19.00 en 03.00 uur alle voertuigen die op de N3 en door de Kiltunnel reden. Op parkeerterreinen bij FC Dordrecht en de Dordtse Kil werden de 'Hits' gecontroleerd. Ook bij de A16 stonden twee ANPR-voertuigen die de kentekens van passanten scanden. Agenten leidden de voertuigen die daar de aandacht trokken naar een controleplaats op de Laan der Verenigde Naties, vlakbij de afrit van de snelweg.
 
Andere controleplaatsen bevonden zich verspreid over de stad, zoals de Baanhoekweg, de Zwijndrechtsebrug en de Kop van ’t land. Ook voerden politieagenten in burgerkleding en met onherkenbare politievoertuigen her en der controles uit.
 
Resultaten
Door de ANPR-auto's werden in totaal zo’n 15.000 kentekens gescand. Ook de surveillerende agenten hebben een groot aantal bestuurders gecontroleerd en uit de anonimiteit gehaald. De politie stuitte daarbij op 18 mensen die nog boetes hadden openstaan, in totaal zo’n 5.000 euro. Alle betrokkenen hebben hun boetes ter plaatse moeten betalen.
 
De Belastingdienst heeft op 28 auto’s beslag gelegd, omdat de bestuurders een belastingschuld hadden. Daarnaast inde de Belastingdienst die avond een totaalbedrag van ruim 32.500 euro. Niet alleen gesignaleerden werden gestopt, ook mensen die de aandacht van de agenten trokken werden gecontroleerd.
 
Zes mensen moesten een boete betalen omdat ze drugs bij zich hadden. Drie inzittenden van een auto hadden twee messen en inbrekers gereedschap bij zich en moesten van het Openbaar Ministerie ook direct een boete betalen. Ze hadden geen vaste woonplaats in Nederland en konden de boete niet betalen, daarom werd hun auto in beslag genomen. Een 20-jarige Rotterdammer werd aangehouden, omdat hij 2.000 euro in klein briefgeld bij zich had. Hij kon geen logische verklaring geven over hoe hij daar aan kwam en wordt verdacht van witwassen. Het geld is in beslag genomen en de man zit nog vast.
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.