Rotary Zwijndrecht steunt partnerziekenhuis van Albert Schweitzer ziekenhuis in Birma met gulle gift

02 april 2013 door Hennie van der Zouw
Rotary Zwijndrecht steunt partnerziekenhuis van Albert Schweitzer ziekenhuis in Birma met gulle gift

DORDRECHT - Rotary Zwijndrecht steunt partnerziekenhuis van Albert Schweitzer ziekenhuis in Birma met gulle gift

 
Het moeder-kindziekenhuis in Myeik in Myanmar (Birma) krijgt 7.500 euro van Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel. Het geld wordt besteed aan een zuurstofsysteem op de operatiekamers en verpleegafdelingen. “Deze installatie gaat kinderlevens redden”, zegt anesthesioloog Xavier Falières van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Er gaan nu kinderen dood doordat er geen zuurstof is.” Falières werkt in Myanmar als arts-opleider. Het ziekenhuis in Myeik is via hem partnerziekenhuis geworden van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
 
Wanneer Falières foto’s laat zien van zijn werk in Myanmar, kan een westerling zijn ogen bijna niet geloven. “Als deze in zwart-wit zouden zijn, zou je denken dat het beelden uit de jaren ‘30 zijn”, zegt Falières zelf. Er liggen meerdere patiënten op één operatiekamer, er is een totaal gebrek aan hygiëne en de instrumenten en apparatuur zijn gebrekkig en roestig. Toch gaat hij met het grootste plezier driemaal per jaar naar het Zuidoost-Aziatische land om er les te geven en er als dokter te werken.
 
“We werken hard, we lachen met elkaar. Het land bloeit op na veertig jaar dictatuur. De artsen en verpleegkundigen zijn leergierig. Elke keer als ik er ben, kunnen ze me precies laten zien welke vorderingen ze hebben gemaakt.” De omstandigheden ontmoedigen hem niet. “We kijken altijd naar wat we wél hebben. Wat we niet hebben, schrijven we op als wens voor de toekomst.” Er gaapt een diepe kloof tussen wat de lokale dokters wéten en wat ze kúnnen, vertelt Falières. “Op papier snappen ze veel, maar in de praktijk kunnen ze veel minder door gebrek aan middelen.”
 
Falières maakte elf jaar geleden als toerist kennis met Myanmar en raakte in de greep van het land. Hij kwam in contact met de Franse ontwikkelingsorganisatie AMFA, die in de voormalige Frans-Aziatische landen medische ondersteuning biedt. Onder de vlag van AMFA is hij nu de eerste Europese anesthesioloog die universitair docent is in de hoofdstad Yangon. Zijn verblijf daar wisselt hij af met het helpen opereren in het moeder-kindziekenhuis in de regio van Myeik in het zuiden, een economisch sterk opkomende stad met ruim twee keer het inwonertal van Dordrecht.
 
Hij leert de zorgverleners het vak in de operatiekamer. “Het grootste gemis is een goede installatie om te beademen. Dat moet vaak met de hand, of met zuurstof uit supergevaarlijke roestige gasflessen die ‘nooit vol en nooit leeg’ zijn. De sterfte onder kinderen is daardoor onnodig hoog.” Falières meldde het ziekenhuis vorig jaar aan voor hulp van de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Deze commissie verzorgt de schenking van gebruikte materialen aan ziekenhuizen in armere landen. De commissie geeft geen geld. Maar toen Rotaryclub Zwijndrecht de commissie onlangs een donatie aanbood voor een medisch doel in het buitenland, was de keuze snel gemaakt.
 
Een deel van de nieuwe zuurstofinstallatie is al aangelegd. De Rotaryclub is blij dat het geld zo snel en concreet besteed wordt. Voorzitter Albert Abee: “Wij zoeken elk jaar naar een goede besteding van onze fondsen in het buitenland. Daarbij letten we er op dat het geld volledig bij de mensen daar terecht komt. We hebben met het Albert Schweitzer ziekenhuis al eerder samengewerkt bij de besteding van geld voor doelen in de eigen regio. We hebben daardoor een goede band en veel vertrouwen in dit ziekenhuis en de zorgprofessionals die er werken.”
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.