CDJA is verbaasd over demonstratief winkelen in Dordrecht van VVD en D66

02 april 2013
CDJA is verbaasd  over demonstratief winkelen in Dordrecht van VVD en D66

DORDRECHT - De discussie over wel of niet winkelen op zindag  in Dordrecht wordt steeds publieker gevoerd. Een reactie uit CDA hoek op het demonstratief winkelen van raadsleden van VVD en D66 op tweede paasdag, die als een zondag geldt:

(reactie vanuit het CDJA-Dordrecht/Merkuur)

"BvD, VVD en CDA hebben in 2010 in een politiek akkoord afgesproken dat het aantal koopzondagen niet wordt verruimd. Alle partijen hebben deze overeenkomst ondertekend. Toch probeert de VVD sinds enkele maanden te breken met deze afspraak. Het CDJA Drechtsteden vindt dit vreemd en steeds meer neigen naar onbetrouwbaarheid. Afspraak is immers afspraak.
 
CDJA voorzitter Merkuur: Door op een koopzondag demonstratief te roepen dat er gewinkeld kan worden bij landelijke supermarkten, benadrukt de VVD maar weer eens dat zij er alleen zijn voor de grote ketens en multinationals en niet meer voor gewone mensen en kleine ondernemers. De VVD laat kleine ondernemers gewoon vallen. Dat was landelijk al zo en nu dus ook lokaal.

CDJA'ers zijn daarentegen al maanden bezig met het in kaart brengen van de wensen van kleine winkeliers. Een duidelijk beeld komt naar voren: betere bereikbaarheid, meer parkeerplaatsen en géén koopzondag. De kleine winkeliers zien zich door de koopzondag gedwongen om 7 dagen per week open te zijn, omdat zij anders omzet verliezen. Dit, omdat mensen niet meer uitgeven, maar wel hun aankopen spreiden.

Geen mens houdt het vol om 52 weken per jaar 7 dagen te werken. Grote ketens en multinationals wel: die nemen de kosten van extra personeel wel voor lief totdat de bakker, slager en groenteman kapot zijn geconcurreerd.Het opengooien van de koopzondag betekent dus dat de kleine winkels hun deuren sluiten. Geen bakker meer op het Damplein, geen slager meer in winkelcentrum Sterrenburg, geen bloemist meer op de Reeweg enzovoort. Daarnaast zijn er ook sociale gevolgen: waar moeten de ouderen van bijvoorbeeld de Gravenhorst en Dubbelmonde hun inkopen nog doen als het Damplein is dichtgespijkerd?

Zulke gevolgen passen niet in een samenleving waarin vele mensen zich zorgen maken over de individualisering en sociale samenhang van de wijk. Wie kent vandaag de dag nog zijn overburen? Kennen we elkaar überhaupt nog? Deze geluiden zijn al lange tijd duidelijk te horen vanuit de samenleving, maar worden alleen maar verergerd door het bewust afbreken van de winkelpleinen. Het CDJA vindt dit een onbegrijpelijke keuze: wij gaan niet voor de multinationals, maar voor de kleine ondernemers die de wijk levendig en sociaal houden".

Tot zover de CDJA verklaring.

D66 fractievoorzitter Nelleke de Smoker reageert via twitter:

D66 vanavond in gesprek met kleine ondernemers over koopzondag. En Nee CDJA mijn bezoek aan was geen demonstratie maar praktisch

VVD fractievoorzitter Irene Koene reageert ook op twitter:

Als melk halen binnen ook door vastgestelde openingstijden demonstratief winkelen is, dan heb ik dat net weer gedaan...

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.