Buitenwacht Dordrecht wil verder met discussie over armoede

08 april 2013
Buitenwacht Dordrecht wil verder met discussie over armoede

DORDRECHT - Centrum de Buitenwacht in Oud-Krispijn hoopt op een vervolg op het drukke armoededebat, dat 20 maart in de wijk werd gehouden. Dit schrijft voorzitter Riet Duykers in de nieuwsbrief van de maand april. Ze hoopt met mensen in contact te kunnen komen, die door willen pakken op het thema armoede.

Het debat van 20 maart werd door Dordtse journalisten opgezet. Het zogeheten Stadsdebat wordt gezien als een onafhankelijk middel om discussies los te maken. De Buitenwacht wil, als centrum voor solidariteit, daarmee doorgaan met het actuele onderwerp. Het nummer van de Buitenwacht is: 078-6131359.

De voorzitter schrijft:

Armoededebat van 20 maart onder leiding van Hans Berrevoets. De Buitenwacht was afgeladen, er kon niemand meer bij en het debat werd goed geleid door de journalisten Kees Thies en Thijs Blom. Het deed mij deugd dat er niet alleen vertegenwoordigers van instellingen en politiek aanwezig waren maar dat het overgrote deel van de aanwezigen mensen zijn die de armoede iedere dag weer opnieuw ervaren. Ton Vermeulen heeft hierover een mooi verslag gemaakt en dit treft u in deze uitgave aan. Ik hoop dat het niet bij blijft bij dit debat maar dat wij hier een vervolg op kunnen geven. Suggesties zijn welkom.

De Buitenwacht Dordrecht heeft tevens een eigen verslag van de bijeenkomst gemaakt in de hoop dat de eigen achterban ook voor een vervolg zal zorgen:

(verslag uit nieuwsbrief de Buitenwacht. De nieuwsbrief staat ook op de website van het Centrum)

Op 20 maart vond er een groot armoededebat plaats in De Buitenwacht. Met Hans Berrevoets als gastheer werd het thema armoede van verschillende kanten belicht en kwamen er volop ideeën naar boven.

Het debat werd voorafgegaan met een maaltijd, waar deelnemers zich voor konden opgeven. Gerdien, Marja en Sammy hadden heerlijke stamppotten klaargemaakt. Zo ontstond er al snel een goede sfeer. Tijdens het eten praat ik met Riet van de Werf van de huisraadwinkel, die enkele weken geleden is geopend in Dordrecht. Ze vertelt dat er al veertig aanmeldingen zijn geweest en er hebben 13 instanties een beroep op de winkel gedaan.

Verantwoordelijkheid
Dat het thema leeft onder de bevolking wordt al snel duidelijk als tegen 19.00 uur De Buitenwacht vol stroomt. Onder hen veel wijkbewoners. Hans heet iedereen welkom en stelt Riet voor. Riet: “Hans vroeg of het debat in De Buitenwacht kon plaatsvinden. Natuurlijk mag dat. Ook hier zijn we op allerlei manieren met armoede bezig. Het is een probleem, ook voor mensen van buiten Oud Krispijn.” Ze bedankt de vrijwilligers.
Dan is het woord aan Joanneke van Benthem. Als liberaal columniste benadrukt ze het maken van verstandige keuzes bij langdurige bijstand en schulden. “Veel heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen. Je hebt een eigen en een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.” Vanuit haar ervaringen bij de sociale dienst in Rotterdam pleit ze voor het bieden van maatwerk bij het verlenen van hulp.
Ook Jannie Storm, betrokken bij de voedselbank, geeft een inleiding. Ze vertelt: “Bij de schuldhulpverlening heb ik gezien dat veel mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Armoede staat niet op zichzelf, maar heeft bijvoorbeeld te maken met gezondheid en schoolverlating.” Ze geeft aan dat steeds meer mensen met hogere inkomens, ZZP-ers en ouderen met een klein pensioen onder de armoedegrens vallen en dat haar hart bij kinderen ligt. “Bij armoede is voorkomen beter dan genezen”, aldus Jannie.
Hierna droppen journalisten Thijs Blom en Kees Thies prikkelende stellingen in het publiek en peilen de situatie betreffende het thema. Els geeft aan dat bij haar de armoede ligt bij het gebrek aan zorg voor het gezin. Vanuit verschillende instellingen ontvangt ze enkele uren zorg, terwijl je vroeger de hele dag een gezinshulp had. Een andere deelneemster kaart aan een variabel aantal uren te werken, waarbij ze geregeld boven de bijstandsnorm uitkomt en dan opnieuw bijstand moet aanvragen. Door het gebruik van een auto en passende kleding voor het werk heeft ze uiteindelijk een inkomen onder bijstandsniveau.

De hond de deur uit
Thijs vraagt of er mensen onder het publiek zijn die verkeerde keuzes hebben gemaakt. Astrid zit op het puntje van haar stoel en krijg het woord: “Bijstandsmoeders zijn de grootste economen. Het gaat niet alleen om geld, maar ook sociaal, dat we elkaar begrijpen. Armoede is uitsluiting.” Ze leest een gedicht voor wat in de nieuwsbrief van april te lezen is. Thijs weet het publiek te prikkelen en vraagt wat de oplossing voor armoede is en of een hond houden een verkeerde keuze is. Tegelijkertijd is hij grappig: “Ik moet kritische vragen stellen om de boel op gang te houden”. Thomas reageert: “Wie bepaalt er wat een verkeerde keuze voor je is?” Een ander: “Een hond kun je na een aantal jaar niet meer weg doen, een Mercedes wel, niet?”Hij geeft aan na 30 jaar werken invalide te zijn en zou dan niet meer zou mogen roken? Volgens Els is er uit onderzoek gekomen dat slechts 5 % van je leven met je eigen keuze te maken heeft en de rest zijn invloeden van buiten. Ton moedigt het houden van een hond aan, omdat het je uit een isolement kan halen. Hij verteld hoe hij zelf na jaren van dakloosheid uit de put is gekrabbeld.

Een deelnemer wil een investeringssubsidie. Bijvoorbeeld 50 % van de uitkering gaat naar de werkgever. Die moet dan aantonen dat hij investeert in mensen. “Over 2 jaar heb je handen genoeg nodig en anders gaat al het talent verloren”, stelt hij. Iemand oppert de kosten van bijvoorbeeld een zorgverzekering laag te houden. Een ander zegt dat de Sociale Dienst mensen die niet kunnen werken met rust moet laten. Weer iemand neemt het op voor een basisinkomen. “Loonvervalsing werkt niet. Een basisinkomen is goedkoper en op die manier kunnen mensen van de UWV aan het arbeidsproces deel gaan nemen.” Een vrouw verteld door meerdere operaties arbeidsongeschikt te zijn en de afgelopen 13 jaar van het kastje naar de muur gestuurd te zijn en diverse re-integratieprojecten doorgelopen te zijn, terwijl van tevoren gesteld kon worden dat die zouden mislukken. Iemand geeft aan zich een nummer te voelen bij de Sociale Dienst. “Je moet er aan de regeltjes voldoen en krijg steeds een ander contactpersoon.” Er wordt nog gesteld dat bij minder betutteling mensen zich beter kunnen ontwikkelen. Belonen wellicht beter werkt dan straffen en dat er soms meer begeleiding nodig is. Voor mensen met een psychische achtergrond bijvoorbeeld is het moeilijker geworden om aan het werk te komen.

Kinderen
Speciale aandacht is er voor de kinderen. Moet de Dordtpas terugkomen? Is een strippenkaart voor kinderen om 10 leuke dingen per maand te doen iets? De schooltijd uitbreiden en er beginnen met ontbijt, een totaalpakket bieden inclusief de nu te dure uitjes?

Hans besluit met: “Als er een paar goeie ideeën bijzitten is het goed. Ik heb goeie dingen gehoord.” Riet verteld dat mensen boven kunnen doorpraten over wat armoede betekend. “Wat heb je gehoord, wat kun je doen en hoe kun je er gevolg aan geven?” Beneden kan nagepraat worden. De meeste mensen kiezen voor beneden. Uiteindelijk zijn ondanks de goede sfeer waarin het debat zich heeft afgespeeld, met dank aan de journalisten, de gevoelens gemengd. Verschillenden zijn teleurgesteld, met het gevoel dat de discussie niets heeft geholpen. Anderen zeggen dat ideeën bij de politiek tijd nodig hebben en je het steeds moet herhalen.

 

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.