Dit jaar bestaat de Dordtse scouting Willem de Zwijgergroep III 75 jaar

19 april 2013 door Hennie van der Zouw
Dit jaar bestaat de Dordtse scouting Willem de Zwijgergroep III 75 jaar

DORDRECHT - Kleurrijk boek over jubilerende scoutinggroep “Pret, avontuur en vriendschappen voor het leven” De groep geeft voor die gelegenheid een boek uit en zoekt daarom informatie en foto’s van (oud-)leden en hun verwanten. Het idee om een jubileumboek uit te geven, ontstond toen oud-groepsvoorzitter Willem Veldhuijzen en Henne van Heeren zich bogen over een aantal documenten uit 1938 over de Willem de Zwijgergroep. Kort daarna werd via de Dordtse pers naar meer informatie en beeldmateriaal gevraagd.

Opbrengst 
“Onze oproep leverde veel mooie beelden en verhalen op”, vertelt Van Heeren enthousiast. “Zo kregen we haarscherpe foto’s van de oude sloep en vlet uit de jaren vijftig en foto’s van een kamp in 1949. En heel uniek is ook een logboek uit 1946, vol met padvindersverhalen uit die tijd! Een kostbaar tijdsdocument.” Een heel bijzondere vondst is een film van ruim 50 jaar geleden. “Een dochter van een oud-lid vertelde ons dat ze ergens op zolder nog een film heeft liggen die haar vader had gemaakt omstreeks 1960. Het zal heel bijzonder zijn om die beelden van een halve eeuw geleden te zien!” Samen met eerder gevonden films, uit de jaren zeventig, wordt deze film vertoond tijdens het reüniefeest voor (oud-)leden op zaterdag 28 september.
 
75 jaar feest 
“De verhalen zijn een feest om aan te horen en ook de foto’s zijn een genoegen om te bekijken”, zegt auteur Henne van Heeren, een van de initiatiefnemers en oud-schipper van de groep. “Er werd gevaren, gespeeld, verantwoordelijkheden en vaardigheden aangeleerd, geroeid, gezeild, schade gevaren en weer hersteld, boten gekocht, onderhouden, verwaarloosd, weer opgeknapt, verkocht, er werden natte pakken gehaald, maaltijden voor tientallen mensen gekookt en nacht- en blubbertochten gehouden… “Waar het in al die 75 jaar echt om gaat”, vat Van Heeren samen, “is avontuur, verantwoordelijkheid, veel pret en vriendschappen voor het leven.”
 
Uit archiefonderzoek voor het jubileumboek blijkt ook dat de Willem de Zwijgergroep een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de onder zeilers welbekende lelievlet. Die vlet is de meest voorkomende standaard zeilboot in Nederland.  
 
Aanwinst 
“We zijn nu een half jaar in touw voor het boek. Het resultaat wordt zonder meer prachtig”, stelt Van Heeren. “Het boek wordt rijkelijk voorzien van foto’s en zal voor veel (oud-)leden een feest aan herinneringen zijn. Maar ook voor wie geen band met scouting heeft, is het boek een aanwinst: het geeft een mooi beeld van Dordrecht in de vorige eeuw.” De interesse in het boek is groot, merkt de auteur. “Maar hoe groot precies weten we niet. We willen een inschatting maken van de gewenste oplage, want het zou jammer zijn als we te weinig boeken laten drukken. Daarom bieden we iedereen de mogelijkheid om zich in te schrijven op het boek.” Dat kan via de website http://jubileum.wdzdordt.nl. Inschrijven is mogelijk tot 1 juli 2013, het boek verschijnt in september.
 
Informatie welkom 
Informatie, foto’s en films die te maken hebben met het verleden van de Willem de Zwijgergroep, zijn altijd van harte welkom, laat Van Heeren weten. "Hierbij nogmaals een oproep: “Heeft u beeldmateriaal en/of andere informatie in uw bezit waarvan u denkt dat het van belang kan zijn voor het samenstellen van het jubileumboek, neemt u dan contact op met mij.” Henne van Heeren is bereikbaar via telefoonnummer 078 630 07 44 en e-mailadres 75@wdzdordt.nl.
 
Afbeelding 
Henne van Heeren en Willem Veldhuijzen aan boord van De IJzeren Kraak, het wachtschip van de Willem de Zwijgergroep die dit jaar haar 75-jarig jubileum viert. Foto: Nieky 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.