Kees Thies signaleert laagdrempeliger politiek in Dordrecht op weg naar 19 maart 2014

20 april 2013
Kees Thies signaleert laagdrempeliger politiek in Dordrecht op weg naar 19 maart 2014

DORDRECHT - De gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht zijn pas op 19 maart 2014, maar de partijen proberen zich al volop in de kijker te spelen.  Vandaag op zaterdag 20 april is er volop activiteit in Dordrecht.

Columnist Kees Thies neemt dat op zijn eigen manier waar op zijn vaste plek in AD/DD:

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zoeken onze lokale politici ‘vet sjans’ met de kiezer. In mijn (tot dusver zeer onregelmatige) serie campagnecolumns wou ik het eens hebben over die internetoffensiefjes van de deelnemende parijen. Ik kijk daar overigens positief tegenaan, want wat is er nou mooier dan de politicus op zoek naar nieuwe inzichten en ‘het gevoel van de straat?’ Toch hou ik ook een beetje een slag om de arm en stel mezelf bij elk initiatief de vraag: draait het om oprechte belangstelling voor de kiezer of is hier uiteindelijk gewoon sprake van ordinair zieltjes werven? Over het algemeen hoor je vaak de kritiek dat politici hooguit rondom verkiezingen ‘aanspreekbaar’ zijn en weer snel richting de achterkamertjes verdwijnen zodra de buit binnen is. In Dordrecht vind ik dat zeker niet het geval. De grootste collegepartij Beter voor Dordt  is, na de overwinning van 2010, nooit in een ivoren toren gaan zitten en ook ‘regeerpartners’ VVD en CDA, alsmede de oppositiepartijen zijn in Dordrecht makkelijk benaderbaar. Eerlijk is eerlijk, politiek in Dordt is vandaag de dag een stuk laagdrempeliger dan, laten we zeggen, in de jaren tachtig en negentig.

Een in mijn ogen geslaagde handreiking naar de kiezer komt van de PvdA. Op de website ‘ikbeneendordtenaar.nl’, nodigt de partij Dordtenaren uit om ‘mee te schrijven’ aan haar verkiezingsprogramma. Die website (waarop vanzelfsprekend de kleur rood overheerst) is een lust voor het oog en wekt in ieder geval de indruk dat deze partij de oortjes serieus aan de ziel van het electoraat te luisteren legt. En wat je ook mag vinden van lijsttrekker Cor van Verk (toch een beetje ‘old school’ PvdA) hij is, in het filmpje op die website, gewoon lekker zichzelf en daardoor zeer overtuigend. Een andere ‘meedenksite’ is die van D66 (‘vertelhetD66Dordrecht.nl’). Daarop kun je meepraten over allerlei onderwerpen die in de stad spelen en fractievoorzitter Nelleke de Smoker discussieert enthousiast mee. Nadeel is dat het vooral de ‘usual suspects’ zijn (zeg maar de welbekende ‘beroepsmeepraters’) die deze website frequenteren. Dat verdient beter.
Ik kom er op terug.

(elke dag Kees Thies bij het ontbijt? Krant in de bus!)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.