Kerkklokken in Dordrecht luiden Koning Willem-Alexander in op 30 april om half elf

20 april 2013
Kerkklokken in Dordrecht luiden Koning Willem-Alexander in op 30 april om half elf

DORDRECHT –   Op het moment dat Willem-Alexander Koning is – dinsdag 30 april om half elf – zullen ook in Dordrecht kerkklokken koninklijk luiden. De Grote kerk zal in elk geval hieraan mee doen, zo bevestigt ds. Ries den Dekker. Hij zal er in zijn openingswoord tijdens de interkerkelijke vespers (maandag 29 april om acht uur) ook bij stil staan. Den Dekker is vanaf 1992 de vaste voorganger van de Grote Kerk Dordrecht, die onder zijn inspiratie heeft gekozen voor citypastoraat.

De Grote Kerk geldt als symbool van de stad Dordrecht en staat ook symbool voor het verhaal tussen Dordrecht en Oranje vanaf 1572.
Ook landelijk is aan kerken gevraagd om het historische moment in de geschiedenis van Nederland met klokgelui te onderstrepen. De Oranjecomités  in Dordrecht (Henk Bax) en Dubbeldam (Ronald Verbrug) hebben laten weten  ingenomen te zijn met het luiden van de klokken.  Zij zullen het gebaar van het luiden van de kerkklokken bekend maken in oranjeberichtgeving in de media in de hoop dat zoveel mogelijk kerken met klokken zullen meedoen op dinsdag 30 april om half elf.  Henk Bax en Ronald Verbrug hebben gemerkt dat meer kerken zullen luiden op het eiland van Dordrecht.

Henk Bax heeft als voorzitter van het Oranje comité Dordecht de verbinding gelegd met de koster van de Grote Kerk -  zijn thuiskerk - zodat hij heeft gezorgd dat deze klokken in elk geval zullen klinken over Dordrechtr.

De Raad van Kerken Dordrecht zegt via voorzitter Hans Berrevoets te hopen dat kerken het landelijk geadviseerde symbolische, historische willen onderstrepen. ,,Elke kerk maakt natuurlijk een eigen afweging of het lukt om iemand voor het luiden van de kerkklok voor half elf in de kerk te hebben. Het is goed kerkelijk breed te weten, dat in Dordt om half elf het moment zal klinken. Alleen: niet elke kerk heeft overigens een eigen kerkklok. De stilte rond een kerk in sommige stadsdelen is op voorhand dus verklaarbaar. Het geluid van de klokken uit de toren van de Grote Kerk zul  in elk geval ver over de stad worden uitgestrooid. Voor het beleven van de geschiedenis is het goed dat de Dordtenaren zo bij het tijdstip van half elf betrokken worden."

Veel oranjenieuws in elk geval aanstaande woensdag in de Stem van Dordt en in Dordt Centraal, de twee weekkranten.

 
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.