Historische luidklok Augustijnenkerk Dordrecht wordt opgeknapt

23 april 2013
Historische luidklok Augustijnenkerk Dordrecht  wordt opgeknapt

DORDRECHT -   De historische luidklok van de Augustijnenkerk in Dordrecht wordt opgeknapt. De klok dateert uit 1673 en is dus 340 jaar oud. De kerk, eens onderdeel van het Augustijnenklooster, klinkt elke zondag. Gemeenteleden weten nu ook waarom de klok even moet zwijgen. Daarvan wordt mededeling gedaan op de website van de gemeente, die tot de Gerevormeerde Bond behoort binnen de Hervormde Gemeente Dordrecht. Landelijk is de kerk zo onderdeel vanaf 1 mei 2004 van de Protestantse Kerk Nederland (PKN):

Augustijnenkerk Op het dak van de hoofdbeuk ter hoogte van de nok bevindt zich een mooi oud klokkentorentje, waarin een oude luidklok, van de hand van de beroemde Amsterdamse klokkengieter Hemony hangt. Een prachtige klok uit het jaar 1673 met een mooie heldere klank en een geschat gewicht van ongeveer 200 kg. We zijn gewend deze klok op zondagmorgen voor de aanvang van de dienst te horen, maar het is u misschien opgevallen dat dit de laatste twee weken niet het geval was. En ook de komende drie weken zult u het geluid missen, want in het kader van de restauratiewerkzaamheden aan het dak, wordt er nu ook werk aan de klok uitgevoerd. De ophanging aan de klokkenas moet worden verbeterd en een van de balkjes van het luidwiel moet worden vervangen. Ook is inmiddels loodwerk aan het torentje vernieuwd en zal er nog schilderwerk worden uitgevoerd.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.