Straatnamencommissie Dordrecht signaleert veel fouten bij straatnaamborden

25 april 2013
Straatnamencommissie Dordrecht signaleert veel fouten bij straatnaamborden

DORDRECHT - De straatnamencommissie van de gemeente Dordrecht heeft in het verleden al verschillende fouten ontdekt op straatnaamborden. Vervangen van borden voor goede toelichting is een kostbare zaak, zo betoogt Harm Jan Luth in de Stem van Dordt.

Zijn informatie is: Op de voorpagina van De Stem van Dordt van 17 april beschrijft Hans Berrevoets de poging van VVD-raadslid Dirk Pols om de onderschriften op straatnaambordjes aan de huidige stand van kennis te laten aanpassen. In het bijzonder noemt hij de straatnaambordjes van de Prinses Julianaweg en de Prins Bernhardstraat waarop slechts hun geboortedata en niet hun sterfdata staan vermeld. Berrevoets meldt verder dat het Platform Stedelijke Herdenking hier eind 2009 ook al op heeft gewezen.

Welnu, al op 14 mei 2007 heeft de Dordtse straatnamencommissie zich eigener beweging met dit fenomeen beziggehouden, want niet alleen de naar Juliana en Bernhard genoemde straten zijn niet bij de tijd of incorrect, dit geldt voor tientallen straatnamen en een veelvoud bordjes daarvan. Er zijn namelijk vroeger fouten gemaakt, vele inconsequenties zijn aan het licht gekomen en er is regelmatig sprake van voortschrijdend inzicht. Wie zich realiseert dat Dordrecht zo’n 1.100 namen van straten, pleinen, wegen, paden, lanen, parken en bruggen telt, zal begrijpen dat we hier niet over een kleine zaak spreken.

Zo ontbreken bij veel bordjes verklarende onderschriften, was Tieselen geen vroeger dorp in de Dordtse Waard, is René van Chalon niet in 1515 maar in 1519 geboren, was Engelbrecht geen graaf van Nassau-Breda, is het eigenaardig dat bij Abraham Kuyper en Willem Drees niet wordt vermeld dat zij minister-president waren, is nog niet verwerkt dat sterrenkundige Adriaan Blaauw in 2010 is overleden en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Is de straatnamencommissie tegen correcte en adequate vermeldingen op straatnaambordjes? Uiteraard niet, die bordjes van de Prinses Julianaweg en de Prins Bernhardstraat gaan nu vervangen worden, maar wat wordt vergeten is dat nieuwe bordjes ongedacht veel geld kosten, waardoor vervanging een enorm kostbare operatie zou zijn. De vraag is dan ook of we in zware economische tijden voor zoiets zoveel geld moeten uitgeven om alles correct te krijgen. Daar zullen nadere afspraken over gemaakt moeten worden.

H.J. Luth, straatnamencommissie Dordrecht

 

  

 

 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.