Vijf voorgangers op de interkerkelijke vesper voor de troonswisseling

18 april 2013
Vijf voorgangers op de interkerkelijke vesper voor de troonswisseling

DORDRECHT - De speciale interkerkelijke gebedsbijeenkomst in Dordrecht, aan de vooravond van de troonswisseling, staat in de eeuwenoude traditie van de vroege kerk. De christelijke vesper – het zogeheten avondgebed - is een vorm, die breed en wereldwijd wordt  gedragen en zo een bijzondere en historische samenkomst mogelijk maakt. 

Vijf pastores gaan in de Grote kerk maandagavond 29 april vanaf 20 uur voor. Zij staan in verschillende achtergronden en tradities en zij stelden samen in goed overleg vooraf de liturgie samen. De Raad van Kerken maakt dit bekend.

De beiaardier van de Grote Kerk begint reeds rond zeven uur met een inleidend concert. De kerkdeuren gaan om kwart over zeven open, want ook vanuit het land is belangstelling getoond voor de gebedsbijeenkomst voor de troonswisseling. Dordrecht Na een kort welkom voor acht uur door de voorzitter van Raad van Kerken Hans Berrevoets zal er een stilte zijn in de kerk op weg naar de acht slagen van de klok van de Grote Kerk. Daarna komen de pastores samen binnen.  Vervolgens speelt eerst organist Cor Ardesch een stuk van J.S. Bach.

Ds. M. den Dekker (Grote Kerk, PKN) spreekt het opening uit in de troonswisselingdienst. Pastoor K.J. Homan (Oud Katholiek), pastoor Tj. Visser (RK Parochie), ds G. van Wijk (Augustijnenkerk, PKN/Gereformeerde Bond en ds. A.J. van Zuijlekom (Kandelaarkerk, Geref.Kerk Vrijgemaakt) nemen verschillende onderdelen voor hun rekening.

De voorzitter van de Raad van Kerken, Hans Berrevoets, vindt dat de breed gedragen interkerkelijke samenkomst  op 29 april symbool kan staan voor de brede werkwijze van de Raad. ,,Met respect en ruimte voor ieders eigen beginselen, geloof en traditie willen we juist zoeken in Dordrecht naar wat ons bindt. We willen de komende jaren nadrukkelijk  verbindingen leggen. In Dordrecht als oudste stad van Holland, waar op 19 juli 1572 in een Vrije Statenvergadering mee de basis werd gelegd voor de Nederlandse onafhankelijkheid met een Oranje als symbool is dit van groot belang. De komende jaren staat er in Dordrecht veel op het programma, dat juist samenwerking nodig heeft. Ik denk aan alle activiteiten rond vierhonderd jaar Dordtse Synode vanaf 2018. We werken daarbij samen met de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID), die met de Raad van Kerken mee de christelijke herdenkingsbijeenkomst draagt op zaterdagavond 4 mei vanaf zeven uur.”

Ds. Den Dekker van de Grote Kerk noemt de bijzondere gebedsbijeenkomst een ,,kerk brede viering, die zich niet zo snel zal herhalen. Het is goed om zo samen te komen om aan de Koning-bovenallekoningen dank uit te spreken voor de achterliggende periode van koningin Beatrix en onze voorbede te doen voor de nieuwe koning Willem-Alexander.”

Uit de liturgie blijkt , dat is gekeken naar verschillende tradities. Het psalmengebed  zal Psalm 72 zijn.  Dit klinkt zowel in de berijming van 1773 als in de recente Nieuwe Bijbelvertaling.. Psalm 61 wordt daarna gezongen in de berijming van 1968. De schriftlezing: 1 Koningen 3:1-15 volgt de Nieuwe Bijbelvertaling. De complete liturgie is beschikbaar op de website dordrecht.net, zie link onder.  De gebedsdienst wordt direct uitgezonden via www.kerkomroep.nl en is later ook te beluisteren. De interkerkelijke bijeenkomst zal worden bijgewoond door de burgemeesters van Dordrecht (NL) en van partnerstad Dordrecht (Zuid-Afrika).

Klik hier voor de complete liturgie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.