Tussen vijf- en zeshonderd mensen bij troonswisselingsdienst in Grote kerk Dordrecht

29 april 2013
Tussen vijf- en zeshonderd mensen bij troonswisselingsdienst in Grote kerk Dordrecht

DORDRECHT – Ruim vijfhonderd tot zeshonderd  mensen uit Dordrecht en van ver daar buiten waren maandagavond in de Grote Kerk voor de speciale interkerkelijke vespers aan de vooravond van de troonswisseling. Voorgangers uit vijf geloofstradities gingen voor.

In een Bijbellezing, psalmen, een overdenking en gebeden werd stilgestaan bij de troonswisseling. Cor Ardech speelde twee bijzondere Bachcomposties op het orgel van de Grote kerk.

Buiten Dordrecht was er media-belangstelling voor de bijzondere viering aan de vooravond van de troonswisseling. Radio Rijnmond zendt morgenochtend (dinsdag) reacties uit die werden opgenomen voor de vespers. EO radio Door de wereld (zaterdagavond 4 mei op vijf uur vijf over acht) besteedt ook aandacht aan Dordrecht in relatie tot de historie en de bijzondere troonswisselingsdienst. Het Reformatorisch Dagblad (RD) was met een eigen verslaggever uit Apeldoorn aanwezig. NOVUM nieuws was vertegenwoordigd via fotograaf Dirk Hol.

De liturgie van de dienst blijft beschikbaar via Dordrecht.net (zie link onder). Op de kerkomroep kan nog worden geluisterd.

Voorzitter
Voor acht uur sprak de voorzitter van de Raad van kerken, Hans Berrevoets, een hartelijk welkom uit in de Grote Kerk in Dordrecht als oudste stad van Holland. Hij hoopte dat de breed gedragen interkerkelijke vespers een begin mag zijn van meer samenwerking met het oog ook op de herdenking in 2018-2019 van vierhonderd jaar Dordtse Synode.

Namens de Raad van Kerken zei hij onder andere: ,,Graag wil ik in het bijzonder burgemeester Brok van onze stad, andere leden van het stadsbestuur en de afvaardiging onder leiding van de burgemeester uit onze partnerstad in Zuid-Afrika verwelkomen.

De opzet van deze breed gedragen troonswisselingdienst staat voor de weg, die onze Raad zoekt om een breed christelijk platform te mogen zijn. We kiezen voor samenwerking met andere partners  zoals klein convent, evangelisch contact en stichting Reformatie Instituut Dordrecht.

Deze interkerkelijke vespers  is voorbereid door vijf voorgangers uit verschillende geloofstradities. Dordrecht staat ook in een historische traditie.

Het verhaal  van de verbondenheid met het Huis van Oranje begon op 19 juli 1572 met de Vrije Statenvergadering in Dordrecht.

In  de eetzaal van het Augustijnenklooster werd Prins Willem van Oranje door Hollandse steden erkend als stadhouder. De historische plek heet nu Statenzaal van het Hof.

Onder leiding van de Prins van Oranje, de vader des vaderlands,  werd gekozen voor de strijd  voor belangrijke grondwaarden zoals vrijheid, verdraagzaamheid  en godsdienstvrijheid.

We hebben in onze stadsgeschiedenis mede de basis gelegd voor wat uiteindelijk Nederland heet. Na de zomer kijken wij  - als raad van kerken - of er draagvlak is om eind november samen te komen aan de vooravond van herdenken en vieren van tweehonderd jaar koninkrijk der  Nederlanden. De stad beschouwt dit op weg, naar ook herdenking van vierhonderd jaar Dordtse Synode, als een eerste belangrijke mijlpaal.

Onze toekomstige Koning Willem-Alexander en toekomstige Koningin Maxima waren in oktober 2001 voor de eerste keer samen in Dordrecht. Toen werd de verbondenheid met Dordrecht via het verhaal van 19 juli 1572 herbevestigd.

Vrijheid spreek je af, toen en juist ook nu.  

Op de christelijke herdenkingsbijeenkomst  op zaterdagavond 4 mei – voor de dodenherdenking – heeft dat een plek.  In de liturgie vindt u daar meer informatie over.

Aan de vooravond van komende troonswisseling,
zijn we dankbaar om
Samen te  zingen,
samen te luisteren,
samen stil te zijn.
Dat markeert in dit huis
de kracht, die groter is dan ons hart.” 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.