Bezinningsbijeenkomst zaterdag 4 mei in teken ,,Vrijheid spreek je af”

01 mei 2013 door Hennie van der Zouw
Bezinningsbijeenkomst zaterdag 4 mei in teken ,,Vrijheid spreek je af”

DORDRECHT - De  christelijke bezinningsbijeenkomst op zaterdagavond  4 mei  in de Singelkerk wordt breed gedragen. Voorgangers uit verschillende geloofstraditie verlenen hun medewerking. Het thema raakt direct de kern van de 4 en 5 mei herdenkingen: ,,Vrijheid spreek je af”.  In de Christelijke gereformeerde kerk Dordrecht-centrum  (hoek Singel/Dubbeldamseweg) begint de christelijke herdenking - waar iedereen welkom is  - om precies zeven uur.  De deuren gaan al om half zeven open.  

De Raad van Kerken Dordrecht en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) dragen samen de organisatie.  Twee jaar geleden werd de basis gelegd voor deze samenwerking toen Pieter Verhoeve (nu burgemeester van Oudewater) en Hans Berrevoets zorgden dat de traditie bleef van een bezinning en herdenking voor plechtigheden rond de twee minuten stilte op het Sumatraplein in Dordrecht en in Dubbeldam.  Ze kregen toen direct medewerking van de kerkenraad van de Singelkerk en in het bijzonder predikant Jaap Kievit.

Ter inleiding begint om kwart voor zeven organist Boudewijn Zwart met variaties op het Wilhelmus en psalm 43. Hij is ook de stadsbeiaardier van Dordrecht. Psalm 43 hadden verzetsstrijders – waaronder Dordtenaar Leendert Keesmaat - op hun lippen toen zij werden doodgeschoten in maart 1941 op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Wat de Raad van Kerken en het RID betreft zou op zondag 4 mei 2014 in alle kerkdiensten deze herdenkingspsalm – net als in 2008 - een plek verdienen. De voorzitters Hans Berrevoets en Andre Diepenbroek brengen deze oproep in het welkomstwoord.
 
Verder verlenen medewerking ds. Jaap Kievit, gastheer namens de Singelkerk, pastoor Tjeerd Visser (RK), pastoor Klaas Jan Homan namens de oud-katholieke kerk, ds. Kees Streefkerk van de Ontmoetingskerk (PKN) en pastor/kerkelijk werkster Marianne Pompert. Zij geeft een uitleg bij psalm 43. Daarbij zal ook het orgel spelen op de achtergrond.
 
Het gedicht  ‘Dodenherdenking’ van Karlijn Bogers wordt voorgedragen door Lennart de Jong leerling van het Wartburg College, locatie Marnix. De organisatie heeft wederom een fractievoorzitter uit de gemeenteraad van Dordrecht gevraagd – David Schalcken - om namen voor te lezen, van Dordtenaren die omkwamen in de tweede wereldoorlog. Met name het museum 40-45 onder leiding van voorzitter Theo Berendsen doet onderzoek daar onderzoek naar. Het museum hoopt met steun  van het Platform Stedelijke herdenking dat alle namen worden genoemd op een speciale herdenkingsplek in Dordrecht die dan wordt onthuld op 5 mei 2015.  
 
Raadslid David Schalcken van Beter voor Dordt (BVD) zal ditmaal een aantal Dordtse namen noemen. Hij kiest daarbij voor diversiteit om de breedte van de samenleving daarmee te symboliseren.
 
De herdenking wordt afgerond met orgelspel rond half acht om eerst de bijzondere gasten, waaronder de burgemeesters van Dordrecht (Nederland en Zuid-Afrika) de kans te geven om tijdig in het Oranjepark te kunnen zijn voor het begin van de stille tocht naar de herdenking op het Sumatraplein. Na die plechtigheden is er een concert in de Wilhelminakerk vanaf kwart voor negen en zal burgemeester Arno Brok kort het woord voeren.
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.