Tijdens 4 mei herdenking in Dordrecht klinken wederom namen om stil van te worden

04 mei 2013
Tijdens 4 mei herdenking in Dordrecht klinken wederom namen om stil van te worden

DORDRECHT -  In de Singelkerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg klinken vanavond op de christelijke herdenkingsbijeenkomst wederom namen van Dordtenaren die omkwamen in de tweede wereldoorlog. Deze traditionele plechtigheid is wederom voor de dodenherdenking op het Sumatraplein in Dordrecht en sluit daar precies op aan via een stille tocht vanaf het Oranjepark.

Columnist Kees Thies gaat vandaag (4 mei) in op één van de tien namen en families, die klinken door de mond van de  fractievoorzitter van beter voor Dordt David Schalken. Als hij schrijft in AD / De Dordtenaar over het verhaal van de oefenmeester Arpad Weis. Dat is  voor Kees Thies aan de vooravond van de dodenherdenking een verhaal om stil van te worden.  De familie Weisz vluchtte eerst uit Italie en werd vervolgens uit Dordrecht weggevoerd om niet meer terug te keren.  Een citaat:

,,Weisz werd in 1942, samen met zijn vrouw en kinderen gearresteerd en (nota bene vanaf het Betlehemplein) op de trein naar Westerbork gezet om uiteindelijk gedeporteerd te worden naar Auschwitz. Bij aankomst in dat kamp werd hij gescheiden van zijn vrouw Ilona, van zijn zoontje Roberto en zijn dochtertje Clara. Hij zou ze nooit meer terugzien, want drie dagen later werden zij daar vergast. Omdat Weisz kon werken mocht hij nog zestien maanden leven, maar uiteindelijk overleed ook hij, op 31 januari 1944, in Auschwitz. Vanavond is de naam Arpad Weisz de laatste in een rijtje van tien namen die tijdens de herdenkingsplechtigheid in de Singelkerk zullen worden uitgesproken. Dat is om stil van te worden. (aldus Kees Thies)

De christelijke herdenkingsbijeenkomst staat open voor iedereen. Om half zeven gaan de kerkdeuren al open.

De namen klinken in de kerk al enkele jaren. Dat staat niet op zichzelf.

Het museum 40-45 onder voorzitterschap van Theo Berendsen hoopt, met steun van het Platform Stedelijke herdenking, te bereiken dat de namen van zij die de oorlog niet overleefden op één herdenkingsplek komen. Daarbij is park Merwesteyn, nabij de levensboom van Hans Petri eens genoemd.  Een definitief plan is richting gemeente nog in de maak en het onderzoek naar (nieuwe) namen van mensen die zijn omgekomen is nog niet afgerond.

David Schalken heeft bij zijn selectie van namen en verhalen gekozen voor veelzijdigheid, diversiteit.

,,Toen mij werd gevraagd vanavond uw aandacht te vragen voor enkele Dordtenaren die gestorven zijn tijdens of als gevolg van de Tweede Wereldoorlog heb ik samen met Theo Berendsen van museum 1940-1945 bij een selectie van namen daar nadrukkelijk naar gekeken.

Onze gedachten gaan natuurlijk uit naar alle mensen die tijdens of als gevolg van de oorlog zijn overleden.

1.    GEERTRUI AUPERLEE, ECHTGENOOT VAN DE HEER KARDIENAAL,  GEBOREN IN 1882 EN GESORVEN IN 1944 IN DORDRECHT TIJDENS HET BOMBARDEMENT OP DUITS BUNKERCOMPLEX IN PARK MERWESTEIN

2.    GIJSBERTUS GERARDUS VAN BEMMELEN, GEBOREN IN 1898, AGENT VAN DE GEMEENTE DORDRECHT, IN 1944 IN CONSENTRATIEKAMP NATZWEILER IN FRANKRIJK GESTORVEN. HIJ WAS VERRRADEN EN DOOR DE DUITSERS OPGEPAKT VOOR JODENHULP

3.    MAURITS VAN ARDENNE, GEBOREN IN 1919 IN DORDRECHT, KNIL MILITAIR. KRIJSGGEVANGEN GEMAAKT EN VERVOLGENS OP TRANSPORT GESTELD NAAR BIRMA EN DAAR IN 1943 OVERLEDEN AAN DE BIRMA SPOORWEG

4.    DE HEER BOTBIJL, GEBOREN IN 1889 IN DORDRECHT. METSELAAR VAN BEROEP EN ALS LID VAN HET CPN VERZET IN DE OORLOG GEFUSILLEERD

5.    LEENDERT KEESMAAT, GEBOREN IN 1911 IN DORDRECHT, LEERAAR VAN BEROEP EN COMMANDANT VAN HET GEUZENVERZET SECTIE ROTTERDAM NOORD. IN 1941 GEFUSILLEERD OP DE WAALSDORPERVLAKTE. Hij had psalm 43 op zijn lippen.

6.    ARIE VAN DER MERWE, GEBOREN IN 1920 IN DUBBELDAM. HIJ WAS MELKHANDELAAR EN IS OP 29 MAART 1945 IN DUBBELDAM GESTORVEN

7.    LAMBERTUS EN JAN VERMAAT, GEBOREN RESPECTIEVELIJK IN 1903 EN 1910 IN DUBBELDAM. BEIDEN LANDBOUWERS EN OP 10 MEI 1940 OVERLEDEN

8.    HUGO CORNELIS WAPPERON, GEBOREN IN 1915 IN DORDRECHT. BEROEP GROENDEHANDELAAR, MEDEWERKER VAN DE WAARHEID EN LEIDER VAN DE SABOTAGEGROEP VAN DE CPN. GEARRESTEERD EN NA VERHOOR OP TRANSPORT GESTELD NAAR KAMP GROSS ROSEN IN POLEN EN DAAR TEN GEVOLGE VAN ZIEKTE EN UITPUTTING IN 1942 OVERLEDEN

9.    ROZETTA BREEMER, JOODSE VROUW, GEBOREN IN 1922 IN DORDRECHT. BEROEP APOTHEKERS ASSISTENTE. OVERLEDEN IN 1943 IN SOBIBOR IN POLEN

10.   ALS LAATSTE DE FAMILIE WEISZ ARPAD EN ILONA GEBOREN IN 1896 IN HONGARIJE EN KLARA en roberto GEBOREN IN ITALIE.
ARPAD WAS MET ZIJN FAMILIE IN DORDRECHT KOMEN WONEN AAN HET BETHLEHEMPLEIN EN WAS VOETBALTRAINER VAN DFC KLARA, robert EN ILONA ZIJN IN 1942 OVERLEDEN IN AUSWITZ EN ARPAD IS IN 1944 IN AUSWITZ OVERLEDEN

 

 

Aanvullende informatie van Maarten-Jan Leentvaar van Bureau J.O.T. over de tekst bij Gijsbertus Gerardus van Bemmelen.

De toedracht van de arrestatie van Gijs van Bemmelen is volgens de gegevens van Bureau J.O.T.: "Hij is door zijn eigen collega's opgepakt". (Zie link hieronder)
 
Bureau J.O.T. is de onderzoeksafdeling van de Max van Pelt stichting.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.