Gerard Hueting belicht geheim werk vriend en verzetsheld Aart Alblas op RTV Dordrecht

22 juli 2012
Gerard Hueting belicht geheim werk vriend en verzetsheld Aart Alblas op RTV Dordrecht

(maandag herhaling docu op RTV Dordrecht vanaf 18 uur tot dinsdag 17 uur)

door Hans Berrevoets

DORDRECHT /  PAPENDRECHT   Voor de eerste keer wordt op woensdag 18 juli  (vanaf 18.10 uur) op TV Dordrecht een beeld gegeven van het gevaarlijke, ongewoon moeilijke werk in de oorlog van geheim agent en marconist Aart Alblas (1918-1944). 

Zijn toen - in 1941-1942 - zeventien jaar oude  medewerker Gerard Hueting (die vanaf 1950 woonachtig is in Nieuw-Zeeland) kijk terug op de moeilijke opdracht die de Dordtenaar Aart Alblas in Engeland kreeg van Koningin Wilhelmina   De directe baas van de geheim agent bij de inlichtingendienst MI6 in Engelanjd was de bekende adjudant van de Koningin, Generaal Van 't Sant. Gerard geeft ook een beeld van de relatie van zijn zus Pum Hueting (later P.Keg), die op haar nachtkastje in haar huis in Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) tot haar dood een foto van haar Aart had staan.

 

In de documentaire  worden ook de banden met de grote verzetsgroep Het Parrol worden besproken en komt ook  Soldaat van Oranje zijdelings aan de orde... Voor de omroep RTV Dordrecht is de film de opening van de documentaire zomer, die draait op woensdag vanaf 18 uur en maandag vanaf 18 uur.

Aart Alblas heeft ook een Papendrechts verleden. Hij woonde er van 1924 tot 1930, maar ging in Dordt op de gereformeerde Bavinckschool. Zijn vader was gemeenteontvanger in Papendrecht. .De zus van Gerard Hueting, Pum, was de verloofde van Aart Alblas.

Ze overleed in 2009 op negentig jarige leeftijd als mevrouw P. Keg - Hueting. in Cothen. Deze plaats in de provincie Utrecht ligt tussen Doorn en Wijk bij Duurstede. Niemand kende daar in Cothen haar bijzondere verhaal uit de tweede wereldoorlog..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*  Op foto 1 -2 Aart Alblas  Hij werd tijdens zijn werk benoemd officier bij de Koninklijke Marine. Daarom werd na de oorlog ook een mijnenveger naar hem genoemd. Foto 3 Gerard Hueting zoals hij in de oorlog op een persoonsbewijs stond.

foto niet geladen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het leven van geheim agent AART ALBLAS begon , toen hij aan de overkant van de Noordzee aankwam als  Engelandvaarder vanuit Dordrecht....Dat was in maart 1941. Batenburg, zijn verloofde Gré en de Dordtse kandidaat-notaris Idema, die op kamers zat boven foto Beerman aan het Vrieseplein, waren bij zijn terugkeer de enige Dordtenaren waarmee hij weer contact kreeg....

Voor God, Nederland en oranje had de gereformeerde Aart Alblas  de missie aangenomen in Engeland om militaire inlichtingen te gaan verzamelen in bezet Nederland.

Deze maand is het zeventig jaar geleden dat  Aart Alblas in Den Haag aan de Laan van Poot 214 d - het woonhuis van de familie Hueting - oor de Duitsers werd gepakt. Na de oorlog werd hij de meest gedecoreerde Dordtse oorlogsheld.  

Gerard Hueting woont al lang in Nieuw-Zeeland. Hij kwam in het najaar van 1941 in contact met zoals hij nu zegt de jongenman uit Dordrecht, die voor een geheime, gevaarlijke missie was teruggekeerd uit Engeland. Aart Alblas was kort daarvoor voor de eerste keer uitgepeild en bijna gepakt door de Duitsers in de Paulinastraat in Den Haag. Dat was bij de familie Hoogervorst. Dochter Gré was de verloofde van Jacques Batenburg, die vlak voor zijn dood nog uitgebreid aan het woord kwam op RTV Rijnmond.

Het Parool

Via de verzetsgroep Het Parool kreeg Aart Alblas een nieuw dak boven zijn hoofd in de Laan van Poot 214 in Den Haag Gerard Hueting legt dit in de film op RTV Dordrecht uit. Het is nabij de duinen, dat woonhuis van de familie Hueting.  

Vader Hueting werkte bij de geheime dienst en werd uiteindelijk door de Duitsers omgebracht. Dochter Pum zou de verloofde worden van de als charmant omschreven geheim agent. Broer Gerard wilde tegen de Duitsers strijden en ging Aart helpen als koerier, helper bij het zenden en nog meer.  Via een list van de Duitse geheime dienst werd Aart Alblas uiteindelijk gevangenen genomen in juli 1942 aan de Laan van Poot 214 in Den Haag.

Herinneringen

Gerard Hueting besloot vorig jaar zijn herinneringen aan Aart Alblas in een documentaire vast te leggen.  Zijn verhaal kan voor eerste keer worden vertoond op RTV Dordrecht. Hoofdredacteur a.i. Maurice Laparlière  spreekt van uniek filmmateriaal.  ,,Wij zijn er trots op, dat we hiermee onze documentaire serie op RTV Dordrecht kunnen openen.”    De DVD is een nieuwe stap in journalistiek onderzoek dat in 2004 door dagblad De Dordtenaar werd ingezet. Zestig jaar  nadat Alblas door de nazi’s was vermoord in concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk publiceerde de krant een serie artikelen in dagblad De Dordtenaar.

In 2005 kreeg Aart Alblas een zichtbare plek in het collectief geheugen van Dordrecht:  Naar de marineofficier werd een brug genoemd op de Staart.  Het museum 40-45 aan de Nieuwe Haven ging een speciale informatiehoek opbouwen over het werk en leven van de gereformeerde geheim agent, die talrijke hoge onderscheidingen mag bewaren aaronder de militaire Willemsorde. De familie van Aart Alblas heeft deze eretekens in langdurig bruikleen afgestaan aan het museum. Voorzitter Theo Berendsen heeft zich voor het borgen van het Alblasverleden ook ingezet.

Respect

Uit respect voor Aart Alblas wilde Gerard Hueting  met zijn vrouw Janette nog eenmaal een bezoek brengen aan Dordrecht, de woonplaats van zijn vriend. Na veel nadenken vond hij – gezien zijn leeftijd - de overkomst uit Nieuw-Zeeland  te zwaar. Hij besloot zijn herinneringen vast te leggen in een DVD-film, die is gemaakt door zijn zoon Ruben.

Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht heeft  de DVD inmiddels in bezit gekregen als historisch filmmateriaal. Uit de documentaire blijkt weer dat Aart Alblas in de koude winter van 1941 – 1942 de enige radioverbinding was tussen bezet Nederland en de regering in Engeland.  Aart mocht alleen militaire inlichtingen doorgeven, maar bij hoge uitzondering was hij betrokken bij het politieke werk van de landelijke Paroolgroep. De latere minister en hoofdredacteur van het Parool, Van Heuven Goedhart, stond met de groep Aart Alblas in direct contact. Via deze verbinding werd  de Dordtenaar de marconist van Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema  Later zou de Soldaat van Oranje met veel respect over de Dordtenaar schrijven in een boek: Van de 145 naar Nederland gezonden geheim agenten overleefden amper twintig de oorlog.

Het museum 40-45 bezit al een DVD van een door RTV Rijnmond gemaakt lang gesprek met andere medewerker en oud-schoolgenoot van Alblas, Jacques Batenburg (1918-2010).  

Batenburg maakte de eerste periode in 1941 van het verzetswerk van Aart Alblas mee. Hij wilde net zoals Gerard Hueting nu de meest gedecoreerde verzetsheld van Dordrecht een blijvende plek in de geschiedenis van de stad geven.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toelcihting bij de twee foto's hieronder:

* Aart Alblas met naast hem zijn verloofde Pum Hueting, zus van Gerard Hueting uit Nieuw-Zeeland. Pum Hueting overleed op 90 jarige leeftijd in 2009 in Cothen (Wijk bij Duurstede) als Pum Keg - Hueting. Ze was in de tweede oorlog verpleegster. In 2004 was zij voor het laatst in Dordrecht tijdens een herdenking aan Aart Alblas in het Wantijpaviljoen. Familie van Aart Alblas was in 2009  bij de uitvaartplechtigheid van Pum.

In Cothen is nooit bekend geworden dat zij zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in het verzet.

foto niet geladen

*

* Foto's hierboven ook actief in het verbergen van Aart Alblas: De vader en moeder van Gerard en Pum Hueting. Zij woonden aan de Laan van Poot 214 in Den Haag.

a Hueting werkte voor de inlichtingendienst voor en tijdens de tweede wereldoorlog. Zijn kinderen en zijn vrouw werden na het oppakken van Aart langdurig vastgezet. Hij moest de strijd voor de vrijheid met zijn leven betalen net als Aart Alblas.

* Hieronder het vakantiehuis van de familie Hueting boven Dalfsen (OV) waar Aart Alblas nog eens een weekje vakantie had in 1942. Volgens Gerard Hueting ging de gereformeerde Aart Alblas er naar de kerk en gaf hij de dominee na de dienst een hand en hij had moeite de waarheid geweld aan te doen om zijn missie verborgen te houden. In Dordrecht ging Aart Alblas naar de Wilhelminakerk. Zijn ouders liepen daar nog heen, twee keer per zondag vanaf de Prinsenstraat.

foto niet geladen

Erfgoedcentrum DiEP bewaart de DVD over Aart Alblas.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.