Regionale politiek voorzag al risico's vóór 'Wetteren'

08 mei 2013
Regionale politiek voorzag al risico's vóór 'Wetteren'

DRECHTSTEDEN - Zaterdag 4 mei ontspoorde bij het Belgische plaatsje Wetteren een trein die gevaarlijke stoffen vervoerde. Meteen barstte er in onder anderen Dordrecht en Zwijndrecht een discussie los.

Want wat als deze ramp niet in een relatief klein plaatsje als Wetteren was gebeurd, maar in het grotere en meer dichtbevolkte Dordrecht? De website van iDordt deed een poging om zo'n eventueel rampscenario in kaart te brengen. Schattingen over slachtoffers durfde men niet te maken.

Nu blijkt dat de politiek in de Drechtsteden al vóór de ramp in België bang was voor de risico's van het treinvervoer van gevaarlijke stoffen. Beter voor Dordt, Algemeen Belang Zwijndrecht, Papendrechts Algemeen Belang en Gemeente Belangen uit Hendrik-Ido-Ambacht haalden op zaterdag 20 april een artikel aan, waarin werd vermeld dat een pijpleiding tussen Rotterdam en Antwerpen al 'een stapje dichterbij was'.

De vier regionale partijen stelden vragen aan het Drechtstedenbestuur over de mogelijkheid om gevaarlijke stoffen niet meer per spoor maar via pijpleidingen te vervoeren. De partijen waren van mening dat de risico's sterk zouden afnemen, als de gevaarlijke stoffen voortaan per pijpleiding getransporteerd zouden worden. Daarnaast dringen zij aan op een gesprek met het Havenbedrijf Rotterdam om het, volgens de partijen dus veiligere, alternatief aan het bedrijf voor te leggen.

Dit voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal rond het vervoer van gevaarlijke stoffen tussen Rotterdam en Antwerpen. En het lijkt nog niet het laatste hoofdstuk te zijn.

(Foto: Archieffoto)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.