Jasper Mos (VVD) nodigt Mark Rutte uit voor snel overleg over giftreinen

10 mei 2013
Jasper Mos (VVD) nodigt Mark Rutte uit voor snel overleg over giftreinen

DORDRECHT -  Op de site van de gemeente Dordrecht is bekend gemaakt, dat VVD-wethouder Jasper Mos heeft gebeld met partijgenoot Mark Rutte. Hij heeft op de voicemail de volgende boodschap achter gelaten met als verzoek snel overleg te voeren over de gevaarlijke situatie. Al eerder gaf prof. Pieter van Vollenhoven een signaal af:

Voicemail Mark Rutte ingesproken door wethouder Jasper Mos naar aanleiding van het ongeluk in het Belgische Wetteren in het programma ‘Nu al wakker’, Radio 1, 7 mei 4.47 uur.

Dag Mark,

Dit is een bericht van Jasper Mos, wethouder in de gemeente Dordrecht. Ik bel je over het verschrikkelijke ongeluk met een giftrein in het Belgische Wetteren. Dit had ook in Dordrecht kunnen gebeuren en waarschijnlijk met nog rampzaliger gevolgen.  

Hier rijden de goederentreinen met gevaarlijke stoffen namelijk dagelijks dwars door ons centrum. De kans is niet alleen groter, maar de eventuele effecten ook. Ik vind dat onacceptabel.

Dordrecht en Zwijndrecht hebben sinds 2004 al veel gedaan om de situatie minder gevaarlijk te maken, bijvoorbeeld door weinig of niets te bouwen rond het spoor en het nemen van veiligheidsmaatregelen zoals het aanleggen van camera’s en bluswaterputten.

Ik snap heel goed dat het voor de economie nodig is om chemicaliën te vervoeren, maar de veiligheid kan en moet echt beter, Mark. Er is nog steeds sprake van een forse overschrijding van de risiconormen.

Hierbij nodig ik jou samen met staatssecretaris Mansveld uit de situatie in Zwijndrecht en Dordrecht te bespreken zodat we nu eens concrete afspraken kunnen maken over wanneer de veiligheidsmaatregelen worden aangebracht. Maar ook hoe we op langere termijn de situatie kunnen verbeteren, zodat de Nederlandse economie kan blijven groeien, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid van onze inwoners.

En tot slot ook nog goed nieuws, Mark. Europa heeft tientallen miljarden klaar liggen voor het verbeteren van het internationale goederentransport. Dit lijkt me een mooie kans om meer werk te maken van overheidstaak nummer 1, het waarborgen van de veiligheid van haar inwoners..

Dit moet jou toch ook aanspreken, Mark? Ik hoop snel iets van je te horen,

Groeten,

Jasper Mos.

 

Einde bericht.

De voicemail van wethouder Mos kan beluisterd worden via deze link

http://www.radio1.nl/terugluisteren/programma?programme=nualwakker&day=2013-05-07.

Het fragment loopt van minuut 47 tot en met minuut 49.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.